Ny prismodell baserad på effekt
Den nya prismodellen som börjar gälla den 1 januari 2025 låter dig påverka elnätskostnaden och ger mer utrymme i elnätet för fler kunder, elbilar och solceller utan att bygga nya nät. Det är en hållbar lösning för framtidens elbehov. Genom att göra vissa förändringar kan du också spara pengar. Informationen gäller både dig som privat- och företagskund, men inte dig som bor i lägenhet.
Är du företagskund? Se vår video som förklarar hur effektavgiften påverkar ditt företag. Till videon för företagskunder
Varför en ny prismodell?
Från den 1 januari 2025 ersätts abonnemangen Enkel och Tid med Effektabonnemang. Det betyder att du som har en villa, radhus, fritidshus eller en affärslokal kommer att betala utifrån hur mycket effekt du använder.
Sverige kommer behöva mer el i framtiden och samtidigt behöver vi använda våra elnät mer effektivt. Därför inför vi en effektavgift, så att det lönar sig för dig som kund att sprida ut elanvändningen över dygnet.
För att hela Sveriges elnät ska användas så effektivt som möjligt har den ansvariga myndigheten, Energimarknadsinspektionen, beslutat att alla elnätsbolag ska införa en effektavgift.
Just nu pågår en enorm elektrifiering i Sverige och om ungefär 20 år beräknas elanvändningen i Sverige vara minst dubbel så hög som i dag. Samtidigt som det behövs mer el i framtiden har vi redan i dag viss kapacitetsbrist, det vill säga effekten i elnäten räcker inte till under årets alla timmar.
Jämnare elanvändning – nyckeln till lägre elnätsavgifter
För att använda befintliga elnät mer effektivt, behöver vi hjälpas åt och flytta en del av elanvändningen från timmar med hög belastning till timmar med lägre belastning. Effektavgiften är ett incitament till att våra kunder ska jämna ut sin elanvändning och på så sätt bidra till att våra elnät räcker till fler kunder och nya behov.
Om vi tillsammans kan se till att elnäten används mer effektivt och på så sätt kan användas längre, minskar investeringsbehovet i elnäten. Med andra ord behöver vi inte bygga lika mycket nytt elnät om elanvändningen är mer jämnt fördelat över dygnet. Minskar behovet av att bygga nytt, kommer elnätsavgiften inte behöva höjas på samma sätt.
Minska effekttoppar, spara pengar
Dessutom är effektavgiften både lättare att påverka för dig som kund och mer korrekt som mått på din användning av elnätet. Genom att jämna ut och flytta elanvändning och inte köra alla elapparater samtidigt, minskar du dina effekttoppar och sänker dina elnätskostnader.
-
1. Ju mer el du använder samtidigt desto högre effekttopp
2. Kostnaden blir högre - 1. Ju mer du sprider ut elanvändningen desto lägre effekttoppar
2. Kostnaden blir lägre
Effekt och effekttoppar är ett bra mått på hur mycket plats din elanvändning under respektive timme tar i elnätet. Med effektavgiften betalar du för just din elanvändning i elnätet och inte för vad du hade kunnat använda enligt din säkringsstorlek.
Den ansvariga myndigheten för elmarknaden, Energimarknadsinspektionen (EI), tog år 2022 beslut att samtliga elnätsföretag i Sverige ska införa effektavgifter senast år 2027 för alla kunder. Genom att byta till den nya prismodellen följer vi EI:s beslut.
Läs mer om effektavgifter på Energimarknadsinspektionens webbplats.
Så fungerar det
Effekten mäts som timmedeleffekt, vilket innebär genomsnittet av din totala elanvändning under en timme.
Effektavgiften baseras på snittet av de tre högsta effekttopparna, det vill säga de tre timmar med högst timmedeleffekt, fördelade på tre olika dygn under månaden.
Varje dygn mellan klockan 22 och 06 på morgonen är det dessutom billigare att använda elnätet. Då räknas bara halva effekttoppen.
Genom att beräkna ett genomsnitt av de tre högsta effekttopparna under månaden får du möjlighet att påverka din elförbrukning under hela månaden, istället för att bara fokusera på en enskild dag eller timme.
- Effekttopparna beräknas varje dag i veckan.
- Du kan endast ha en effekttopp per dag, vilket innebär att bara den högsta effekttoppen under en dag tas med i beräkningen.
- Effektavgiften är densamma under hela veckan, inklusive helger.
Elnätsavgiftens olika delar
Vår elnätsavgift består av flera delar, och med den nya prismodellen blir effektavgiften en viktig komponent. Här är en överblick över hur avgiften fungerar och vad som skiljer det nuvarande abonnemanget från den nya modellen.
- Nuvarande abonnemang Enkel och Tid består av två delar:
1. En fast avgift som är olika beroende på din huvudsäkring.
2. Rörlig avgift som är baserad på din elanvändning i kWh under månaden. - Den nya prismodellen består av tre delar:
1. En fast avgift som är olika beroende på din huvudsäkring.
2. Överföringsavgift som är baserad på din elanvändning i kWh under månaden.
3. Effektavgift som är baserad på genomsnittet av dina tre högsta effekttoppar under månaden.
Läs mer om hur dina elkostnader fungerar: Det här betalar du för
Så kan du sänka dina effekttoppar
Många av de apparater som drar mest el kan användas vid olika tidpunkter istället för på en gång. Det kräver lite planering, men är oftast enkelt att göra.
Så här kan du tänka: Försök till exempel att laga mat och tvätta vid olika tider, eller undvik att ha andra apparater igång när du slår på bastun som oftast har ett stort effektbehov.
Förstå dina effekttoppar
Det första du kan göra är att försöka förstå ditt effektbehov. På Mina sidor kan du se din elanvändning timme för timme. När har du dina effekttoppar, det vill säga vilka timmar behöver du mest el?
Privatkund: Logga in på Mina sidor
Företag: Logga in på Mina sidor
Effektivt energianvändande med små justeringar
Vi förstår att dina behov inte alltid går att anpassa till elnätets. Men genom att ändra vanorna lite grann, till exempel utnyttja smarta funktioner som finns i många moderna vitvaror, går det att minska effektbehovet. I de flesta fastigheter är det uppvärmningen som kräver mest energi. En värmepump tillsammans med varmvattenberedare kan stå för mer än hälften av all elanvändning. Även om vissa värmepumpar har styrning och automatisering inbyggt, kan det vara svårt att påverka effektbehovet. Men genom att försöka undvika att använda en mängd andra apparater samtidigt, påverkas det sammanlagda effektbehovet och därmed elnätskostnaden.
För att hjälpa dig förstå vad som bidrar till effekttoppar har vi sammanställt en lista över vanliga elapparater och deras maximala effekt.
Genom att vara medveten om hur mycket effekt dina apparater drar kan du bättre planera din användning och undvika höga effekttoppar.
Produkt | Max effekt (kW) |
---|---|
Bastu | 6 |
Varmluftsugn | 2,9 |
Strykjärn | 2,4 |
Vattenkokare | 2,2 |
Diskmaskin | 2 |
Torktumlare | 2 |
Airfryer | 1,5 |
Mikrovågsugn | 1,5 |
Kaffebryggare | 0,8 |
Tvättmaskin | 1 |
Dammsugare | 1 |
Induktionshäll | 0,8 |
Tänk på att timmedeleffekten inte påverkas bara av hur hög effekten är på enskilda apparater, utan även av hur länge du använder dem. Exempelvis har en vattenkokare högt effektuttag (upp till 2,2 kW) men eftersom den bara används i ett par minuter blir påverkan på timmedeleffekten låg.
Mellan klockan 22 och 06 räknas halva din effekttopp. Det kan därför vara smart att schemalägga tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin och andra energikrävande apparater under den tiden. De flesta produkter har en funktion för att schemalägga start- och stopptider.
Förutom uppvärmningen av hus och lokaler kan elbilsladdningen vara det som dra mest el och behöver mest effekt. Genom att ladda under en längre period och sänka effekten på laddningen kan du minska dina elnätskostnader. Kan du dessutom utnyttja laddboxens timer-funktion, oftast finns en app för styrning, är det smart att ladda bilen mellan klockan 22 och 06 på morgonen, då bara halva effekttoppen räknas.
Elen du producerar och skickar in i elnätet för att sälja vidare, påverkar inte dina effekttoppar. Det är alltså enbart din konsumtion av el från elnätet som påverkar effektavgiften.
När du producerar egen el via solceller minskar ditt behov av el från elnätet. Detta kan leda till lägre effekttoppar, vilket i sin tur kan sänka din effektavgift.
Hur mycket dina solceller påverkar dina effekttoppar beror på flera faktorer:
- Storleken på din solcellsanläggning: Ju större anläggning du har, desto större potential finns det för att minska dina effekttoppar.
- Dina vanor: Om du använder mycket el under dagtid, kommer solcellerna ge dig större möjlighet att sänka dina effekttoppar.
- Användning av batteri: Har du ett batteri för att lagra eventuell överskottsel från solcellerna och använder den lagrade elen när du använder som mest el, kan du ytterligare minska dina effekttoppar.
Enklaste sättet att sänka dina effekttoppar är att sprida ut elanvändningen över dygnet. När det gäller uppvärmningen är ett bra råd att sänka temperaturen något, då sparar du både energi och effekt. Men det kan också löna sig att byta ut uppvärmningssystemet. Om hela eller delar av din uppvärmning består av direktverkande el, kan det vara läge att överväga att komplettera eller ersätta med ett mer energieffektivt alternativ, som till exempel en luftvärmepump. Detsamma gäller för varmvattenberedare som använder direktverkande el – här kan en uppgradering göra stor skillnad.
Läs mer:
Bidrag för småhusägare som vill energieffektivisera
Har du bästa uppvärmningen för ditt hus?
Du kan enklast minska dina effekttoppar genom att sprida ut din elanvändning över dygnet. Om du har direktverkande el eller en värmepump i ditt fritidshus kan det vara en god idé att använda timers eller smarta system som låter dig fjärrstyra uppvärmningen och fördela energiförbrukningen över en längre tid. Med hjälp av smart styrning kan du till exempel värma upp fritidshuset gradvis innan du anländer, vilket gör att du undviker höga effekttoppar vid ankomst.
För många företag och bostadsrättföreningar kan det vara svårt att flytta elanvändningen till andra tider på dygnet. Elnätskostnaden går dock fortfarande att påverka.
Undvik att använda apparater och maskiner med hög effekt samtidigt
Många företag har stora energikrävande system, som kyl- och frysanläggningar, maskiner eller pumpar. Genom att planera när dessa system används och styra dem så att de inte körs samtidigt kan ni sprida ut elanvändningen. Till exempel kan kylsystemen köras med lägre kapacitet under delar av dagen eller natten, och pumpar kan styras efter behov istället för att köras kontinuerligt. Tänk också på att stänga av eller sätta system på standby under tider då verksamheten inte pågår.
Du kan även undersöka dina effekttoppar för att förstå vad som bidrar till toppen. Försök sedan att sprida ut användningen av dessa under dagen.
Logga in på Mina sidor för företag
Se över storleken på huvudsäkringen
Storleken på din huvudsäkring påverkar din fasta månadskostnad, så det kan vara värt att se om du kan säkra ned för att sänka kostnaderna. Men innan du gör det, undersök effektuttaget – om du sänker för mycket kan säkringen slå ifrån ofta. Kontrollera dina toppar och säkerställ att det finns utrymme för en mindre säkring.
Läs mer
Välj rätt säkring
Våra abonnemang och priser
Installera smart styrning för att sprida ut elanvändningen
Använd smart styrning för att anpassa uppvärmning och ventilation efter verksamhetens behov. Genom att schemalägga system att köras på lägre effekt när lokalerna inte används, under nätter, helger eller långa ledigheter, kan ni sprida ut elanvändningen och undvika höga effekttoppar. Se även till att ventilationssystemet inte går på full effekt när det inte behövs – till exempel med hjälp av närvarosensorer eller CO₂-givare för att automatiskt reglera flödet baserat på faktiska behov.
Installera solceller och batterilager
Genom att installera solceller kan ditt företag minska effekttopparna och minska behovet av köpt el. Kombinera solceller med batterilager och smart energistyrning för att optimera energianvändningen och kapa effekttoppar. Ett enkelt sätt att styra elanvändningen är att köra större elapparater när solcellerna producerar som mest el, och sedan stänga av dem när produktionen minskar.
Läs mer om solceller och batterilager
Exempel: Elanvändning och effektavgift
Här visar vi två exempel på hur olika elanvändningsmönster kan påverka din effektavgift. I det första exemplet används flera energikrävande apparater samtidigt, vilket leder till höga effekttoppar. I det andra exemplet sprids elanvändningen ut över fler timmar, vilket resulterar i lägre effekttoppar och därmed lägre kostnader.
Exempel 1: Hög effekttopp på grund av samtidig användning
I detta scenario används flera apparater som drar mycket el samtidigt, vilket leder till en effekttopp på 7 kW mellan klockan 18 och 19. Om vi antar att denna effekttopp inträffar tre dagar under samma månad, blir effektavgiften för månaden 568,75 kronor.
Så här räknar du
- Summera dina tre högsta effekttoppar. I detta exempel blir det 21 kW.
- Dela summan med 3 för att få fram medelvärdet. I detta exempel blir det 7 kW.
- Multiplicera medelvärdet på 7 kW med priset per kilowatt, som är 81,25 kr/månad. I detta fall blir summan 568,75 kr.
Exempel 2: Lägre effekttopp genom att sprida ut elanvändningen
Här sprids elanvändningen ut över fler timmar och energikrävande apparater används vid olika tidpunkter. Den högsta effekttoppen är 4 kW. Enligt prismodellen räknas endast halva effekttoppen mellan klockan 22 och 6. Den högsta effekttoppen är därmed mellan klockan 18 och 19 och är på 4 kW. Om vi antar att denna effekttopp också inträffar tre dagar under samma månad, blir effektavgiften för månaden 325 kronor.
Så här räknar du
- Summera dina tre högsta effekttoppar. I detta exempel blir det 12 kW.
- Dela summan med 3 för att få fram medelvärdet. I detta exempel blir det 4 kW.
- Multiplicera medelvärdet på 4 kW med priset per kilowatt, som är 81,25 kr/månad. I detta fall blir summan 325 kr.
Förklaring till angivna värden i exemplet
Vi har utgått från en genomsnittlig elanvändning för uppvärmning baserad på ett standardhus och den genomsnittliga årliga förbrukningen. Din faktiska elanvändning och effektavgift kan variera beroende på flera faktorer, bland annat:
- Dina vanor, det vill säga hur och när du använder dina elektriska apparater
- Storleken på ditt hus, eftersom ett större hus ofta behöver mer energi
- Hur du värmer ditt hus, eftersom vissa uppvärmningssystem är mer energisnåla än andra
Här visar vi två exempel på hur olika elanvändningsmönster kan påverka din effektavgift. I det första exemplet laddar du din elbil på full effekt direkt när du kommer hem, vilket leder till höga effekttoppar. I det andra exemplet sprider du ut elanvändningen och laddar bilen på lägre effekt under natten, vilket resulterar i lägre effekttoppar och därmed lägre kostnader.
Exempel 1: Hög effekttopp på grund av laddning på full effekt
I detta scenario laddar du din elbil med 11 kW, det vill säga med hög effekt. Du gör det dessutom direkt när du kommer hem klockan 17 och laddningen pågår i tre timmar.
Din effekttopp för dagen inträffar mellan klockan 18 och 19. Din totala effektanvändning når 18 kW eftersom elbilsladdningen på 11 kW läggs till övrig elanvändning på 7 kW. I detta scenario är det uppvärmningen, matlagningen och diskmaskinen som tillkommer.
Om vi antar att denna effekttopp inträffar tre dagar under månaden, blir effektavgiften för månaden 1 462,50 kronor.
Så här räknar du
- Summera dina tre högsta effekttoppar. I detta exempel blir det 54 kW.
- Dela summan med 3 för att få fram medelvärdet. I detta exempel blir det 18 kW.
- Multiplicera medelvärdet på 18 kW med priset per kilowatt, som är 81,25 kr/månad. I detta fall blir summan 1 462,50 kr.
Exempel 2: Lägre effekttopp genom att sprida ut elanvändningen och ladda på lägre effekt
Här väljer du att ladda din elbil på lägre effekt, i detta scenario 3,7 kW, under åtta timmar från klockan 22 till klockan 6 på morgonen.
Din effekttopp inträffar mellan klockan 22 och 23 och du har samma topp mellan klockan 23 och midnatt. Din elbilsladdning är på 3,7 kW och din övriga effektanvändning är på 4 kW. Din totala effektanvändning är därför 7,7 kW. Men eftersom effekttoppar efter klockan 22 endast räknas till hälften, motsvarar detta 3,85 kW.
Din högsta effekttopp inträffar alltså mellan klockan 17 och 18 och är på 4 kWh för uppvärmning och matlagning.
Om vi antar att denna effekttopp också inträffar tre dagar under månaden blir effektavgiften för månaden 325 kronor.
Så här räknar du
- Summera dina tre högsta effekttoppar. I detta exempel blir det 12 kW.
- Dela summan med 3 för att få fram medelvärdet. I detta exempel blir det 4 kW.
- Multiplicera medelvärdet på 4 kW med priset per kilowatt, som är 81,25 kr/månad. I detta fall blir summan 325 kr.
Summering
Trots att du laddar på lägre effekt under en längre tid (8 timmar) och får något mindre energi (29,6 kWh jämfört med 33 kWh), är skillnaden i laddad energi minimal. Samtidigt minskar du din effektavgift för månaden avsevärt, från 1 462,50 kronor till 325 kronor.
Förklaring till angivna värden i exemplet
Vi har utgått från en genomsnittlig elanvändning för uppvärmning baserad på ett standardhus och den genomsnittliga årliga förbrukningen. Din faktiska elanvändning och effektavgift kan variera beroende på flera faktorer, bland annat:
- Dina vanor, det vill säga hur och när du använder dina elektriska apparater
- Storleken på ditt hus, eftersom ett större hus ofta behöver mer energi
- Hur du värmer ditt hus, eftersom vissa uppvärmningssystem är mer energisnåla än andra
Abonnemang och priser
Priser inklusive moms
Säkring | Fast kr/månad |
Överföring öre/kWh |
Effekt kr/kW |
---|---|---|---|
16 A 2 | 365 | 6,25 | 81,25 |
20 A 1 | 365 | 6,25 | 81,25 |
25 A 1 | 365 | 6,25 | 81,25 |
35 A 2 | 915 | 6,25 | 81,25 |
50 A 2 | 1400 | 6,25 | 81,25 |
63 A 2 | 2010 | 6,25 | 81,25 |
Priser exklusive moms
Säkring | Fast kr/månad |
Överföring öre/kWh |
Effekt kr/kW |
---|---|---|---|
16 A 2 | 292 | 5 | 65 |
20 A 1 | 292 | 5 | 65 |
25 A 1 | 292 | 5 | 65 |
35 A 2 | 732 | 5 | 65 |
50 A 2 | 1120 | 5 | 65 |
63 A 2 | 1608 | 5 | 65 |
1 Abonnemanget införs 1 januari 2025
2 Abonnemanget införs 1 februari 2025
Prislistorna gäller effektabonnemang 3-fas
På Mina sidor kan du som både privat- och företagskund se en jämförelse mellan nuvarande prismodell och den nya prismodellen baserat på din historiska elanvändning.
Hur påverkas du av den nya prismodellen?
- Hur ser dina effekttoppar ut?
- Se din kostnadsprognos
- Baseras på just din elanvändning
Webbinarium
- Lär dig använda din effekt smartare och minska din elnätskostnad.
Passa på att få svar på dina frågor, träffa våra experter och ta del av värdefulla tips.
Välj det datum och tema som passar dig bäst!
Webbinarium 1: Kapa effekttopparna och sänk din elnätskostnad
Vi kommer att ägna denna sändning åt den nya prismodellen som gäller från 1 januari 2025. Du kommer att få veta varför vi inför effektavgifter, hur det nya abonnemanget fungerar och vad du kan göra för att påverka dina elnätskostnader.
Torsdag 28 november 2024 kl. 19.00–19.45
Se webbinariet i efterhand här
Tisdag 14 januari 2025 kl. 19.00–19.45
Anmäl dig här
Webbinarium 2: Ladda elbilen effektsmart
Du kommer att få veta varför vi inför effektavgifter, hur det nya abonnemanget fungerar och vad du kan göra för att påverka dina elnätskostnader som elbilsägare.
Detta webbinarium kräver inga särskilda förkunskaper och riktar sig till dig som äger eller planerar att skaffa en elbil.
Tisdag 3 december 2024 kl. 19.00–19.45
Se webbinariet i efterhand här
Vanliga frågor och svar
-
Sverige kommer att behöva mer el i framtiden och samtidigt behöver vi använda våra elnät mer effektivt. Därför inför vi en effektavgift, så att det lönar sig för dig som kund att sprida ut elanvändningen över dygnet.
Dessutom har den ansvariga myndigheten EI, Energimarknadsinspektionen, beslutat att alla elnätsbolag ska införa en effektavgift.
-
Effektavgiften baseras på snittet av dina tre högsta effekttoppar varje månad, fördelat på tre olika dygn. Det vill säga: de tre timmar då du har haft högst elanvändning. Detta kallas för timmedeleffekt och är snittet av den effekt du använder under en timme. Mellan klockan 22 och 06 räknas bara halva effekttoppen.
-
Under den tiden på dygnet används det inte lika mycket el och elnätet är inte lika hårt belastat. Vi vill att det ska löna sig att flytta viss elanvändning till denna tid på dygnet och har därför utformat effektabonnemanget till att vi endast räknar halva effekttoppen kl 22-06. Det innebär att om du har haft en effekttopp denna tid på 8 kW så räknar vi endast 4 kW.
-
Ja, det kan du. Om du vet hur stor effekt som de apparater du använder under en och samma timme utnyttjar kan du räkna ut deras bidrag till din timmedeleffekt beroende på hur länge du kör dem. Nedan följer ett förenklat exempel.
Om du under en timme enbart använder en vattenkokare med effekten 2,2 kW under 5 minuter samt under samma timme använder ugnen med effekten 2,5 kW under 45 minuter kommer din timmedeleffekt bli följande: 2,2 x (5/60) + 2,5 x (45/60) = 0,183 kW + 1,875 kW = 2,06 kW.
Timmedeleffekt är hittills det vanligaste sättet att mäta effekt på i branschen. Anledningen till att vi valt att använda det är att måttet både har en pedagogisk fördel, samt också bättre speglar hur belastningen i nätet faktiskt ser ut.
-
Vi på Ellevio har flera kostnader av fast karaktär som inte är direkt relaterat till hur du som kund använder elnätet. Det handlar t.ex om mätning, underhåll, reparation och administration. Med anledning av det har vi kvar en fast avgift. Det är dessutom ett krav från myndigheten gällande denna föreskrift.
Fler tips för jämnare effekt!
Information från: Ellevio AB,
sidan uppdaterad 16 december 2024