Lastbalansering

Ska du ladda din elbil hemma? Med lastbalansering kan du anpassa laddningen efter hur mycket el du använder för tillfället. Lastbalanseringen gör att din laddning blir både mer säker och effektiv. Här förklarar vi hur.

Vad är lastbalansering?

Lastbalansering är ett smart system för att skydda fastighetens huvudsäkringar och optimera elbilsladdningen. Benämningarna kan vara olika, ibland kallas lastbalanseringen även för lastvakt eller effektvakt, men gemensamt för denna funktion är att laddboxen håller koll på hur mycket fastigheten förbrukar i realtid och sedan dynamiskt anpassar effekten som bilen laddas med mot den effekt som finns tillgänglig.

Lastbalansering är ett bra alternativ både för villan och för större laddlösningar, till exempel i bostadsrättsföreningar. Möjligheten för lastbalansering finns idag i de flesta laddboxar.

Hur fungerar lastbalansering?

En elmätare mäter hur mycket el du använder i ditt hem. Ju fler saker du använder samtidigt, desto mer eleffekt behövs. Hur mycket el du kan använda på en och samma gång beror på vilken huvudsäkring du har. Ett vanligt hushåll är normalt säkrat till 20-25 Ampere, medan större fastigheter oftast har en högre säkringsstorlek.

Med lastbalansering kommunicerar laddboxen och elmätaren med varandra. Det innebär att elen används så effektivt som möjligt, utan att säkringarna i din elanläggning blir överbelastade. På kvällen kanske du lagar mat, ser på tv, diskar och kör en tvättmaskin samtidigt – då blir det inte så mycket kraft över till din laddbox.

Lastbalanseringen ser till att effekten på laddboxen automatiskt ställs ner vid risk för överlast. Huset prioriteras alltid före billaddningen. För denna funktionalitet installeras en extra elmätare vid inkommande elcentral som kommunicerar trådlöst med laddboxen.

Vilken effekt en elbil kan laddas med beror normalt sett på fyra parametrar i hemmamiljö.

  • Vilken huvudsäkring man har i huset
  • Vilket effektuttag huset har i realtid
  • Vilken effekt laddboxen har
  • Vilken effekt elbilen kan ta emot (bilens ombordladdare)

Det vanligaste i hemmamiljö idag är en laddbox med 3-fas 16A (11kW) samt likvärdig specifikation på elbilens ombordladdare. Med en laddbox på 3-fas 16A laddar man drygt 5,5 mil per timma vilket räcker för de allra flesta förare.

Extra viktigt för fastighet med flera laddstationer

Samma sak gäller för en fastighet med flera laddstationer för elbilar. Om alla dessa laddplatser tillåts ladda på max samtidigt, är risken stor att säkringen i fastigheten inte kommer att räcka till och proppen går. Det är just denna problematik som lastbalansering löser.

Med lastbalansering så anpassas laddeffekten utefter hur mycket el som förbrukas i fastigheten, till exempel om bara några få bilar laddar samtidigt så får alla full effekt. Men, om det blir fler bilar som ska laddas så dras laddeffekten ner på varje laddplats.

Relaterad information

  • Ta del av vår guide om du är osäker på vilken säkringsstorlek du har.
  • Funderar du på laddbox till villan? Tillsammans med Eways erbjuder vi ett brett sortiment av laddboxar med tillbehör, allt för att passa dina behov. Läs mer om vårt laddbox-erbjudande!
  • Behöver ert företag eller förening laddplatser för elbilar? Även här samarbetar vi tillsammans med Eways och är med dig från första kontakt till att laddplatserna är redo att användas. Läs mer om hur ni skaffar laddplatser!

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 8 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?