Möt Ellevios säkerhetsskyddschef

Efter många år inom Försvarsmakten och som rådgivare i säkerhetsskyddsfrågor tar sig Terje Steisjö an jobbet som säkerhetsskyddschef på Ellevio. Det gör han med en sund dos ödmjukhet – och en stark vilja att bygga en stabil säkerhetskultur.

Terje Steisjö

De senaste åren har det generella säkerhetshotet mot Sverige ökat, och alla organisationer med säkerhetskänslig verksamhet har nya krav på sig. Hos Ellevio pågår just nu uppbyggnaden av en ny säkerhetsskyddorganisation, vid sidan av den befintliga säkerhetsavdelningen.

Det nya teamet ska säkerställa Ellevios arbete med säkerhetsskydd och civil beredskap för att hantera extraordinära händelser i fred – men också i krig. Terje Steisjö har rekryterats som ny säkerhetsskyddschef och är den som ska bygga upp avdelningen och leda arbetet.

– Säkerhetsskydd har alltid varit en viktig del av mitt arbete. Givet den förändrade hotbilden mot Sverige är det välbehövligt att företag och organisationer nu stärker sitt säkerhetsskydd. Vi måste alla ta ett gemensamt ansvar för Sveriges säkerhet, säger Terje.

Från marinen till näringslivet

Terje startade sin karriär inom Försvarsmakten, där han under många år arbetade som yrkesofficer i marinen och flottan. I flera år var han anställd inom röjdykardivisionen, med en viktig roll inom den säkerhetsskyddade verksamheten.

För tio år sedan tog Terje beslutet att lämna det militära livet för att komma närmare hemmet. Han började arbeta som konsult inom försvarsindustrin, vilket blev starten på en ny karriärbana.

– Det var en spännande övergång. Jag kunde bidra med min kompetens från försvaret i civila projekt. Ett av mina första uppdrag var i Mali för Försvarets Materielverk, där säkerhetsfrågorna var centrala, berättar Terje.

Efter flera år med roller som konsult, rådgivare och delägare i konsultbolag inom säkerhetskyddsfrågor är det dags för ett nytt kapitel i arbetslivet. När möjligheten att bli säkerhetsskyddschef på Ellevio dök upp, tvekade Terje inte.

– Jag hade hört mycket positivt om Ellevio från branschkollegor. Jag blev väldigt intresserad av att kliva in i en så samhällsviktig verksamhet och att där kunna bidra med min kunskap och erfarenhet.

Gruppdynamik och adaptivt ledarskap

Ellevios nya säkerhetsskyddsavdelning är under uppbyggnad, och kommer utöver Terje att bestå av en biträdande säkerhetsskyddschef och ett team med fyra till fem specialister och samordnare. Nu ska flera av tjänsternas tillsättas, i en tid då många företag söker efter samma kompetens givet det ökade fokuset på säkerhetsfrågor.

– Vi ser idag i branschen att Sverige har dammsugits på personer med erfarenhet av säkerhetsskydd. Det ger en ökad utmaning att hitta nya medarbetare, men ställer också krav på utbildningsinstanser, säger Terje.

Sitt ledarskap beskriver Terje som adaptivt och utvecklande.

– Man måste vara modig nog att våga förändras och anpassa sig till nya klimat och situationer, och kunna vara ödmjuk inför uppgiften. Att skapa ett team innebär att man jobbar med gruppens styrkor och förmågor, och lyfter fram det vi kan prestera tillsammans.

Internt samarbete viktigt

Ett starkt samarbete med den övriga säkerhetsorganisationen på Ellevio är centralt för Terje. Han ser det naturligt att samarbeta med såväl ledningen som hela personalstyrkan för att bygga en stark säkerhetskultur.

– Med säkerhetsskydd och säkerhet är det viktigt att jobba tvärfunktionellt. Vi bygger en säkerhetskultur och då är ett gott internt samarbete jätteviktigt, säger han.

Efter några veckor på nya jobbet väntar lite sommarledighet innan det nya arbetet drar i gång på riktigt. Terje planerar att använda sin första tid till att lyssna in och förstå verksamheten, och att få det nya teamet på plats.

– Det första jag vill göra när alla är på plats är att lära känna teamet. Då går det att bedriva en bra verksamhet. För mig personligen handlar det även om att snabbt sätta mig in i verksamheten och lära mig om Ellevio, avslutar han.

Information från: Ellevio, 

sidan uppdaterad 11 november 2024

Hjälpte den här sidan dig?

Läs mer