Effektskola för elbilsägare: Ladda smart och spara pengar

Elbil och laddning

Vad innebär egentligen effekt, och hur kan det påverka både elnätet, ditt bilbatteri och din plånbok? Vi har intervjuat Fredrik Gustafsson, Head of Smart Charging Infrastructure hos oss på Ellevio, för att reda ut begreppen.

Från den 1 januari 2025 ersätts abonnemangen Enkel och Tid med Effektabonnemang. Det betyder att du som har en villa, radhus, fritidshus eller en affärslokal kommer att betala utifrån hur mycket effekt du använder. Det vill säga, det kommer att kosta mer att använda mycket el på en och samma gång. För privatpersoner och företag som har elbilar blir det nu ännu viktigare att tänka på hur och när bilen laddas. 

Effekt, energi och elbilar

Första steget i vår effektskola handlar om skillnaden mellan kilowatt (kW) och kilowattimmar (kWh). Kilowatt är ett mått på effekt, alltså hur mycket el du använder vid en given tidpunkt, medan kilowattimmar är måttet på den totala energin du förbrukar. Att förstå skillnaden kommer att hjälpa dig att ladda din elbil smartare och mer kostnadseffektivt.  

Effekt är den mängd energi som används på en och samma gång. Effekt i samband med elbilsladdning handlar om hur snabbt du laddar din bil.  

– Du kan tänka på det som en vattenslang: Om du fyller en hink med vatten långsamt får du samma mängd vatten som om du fyller den snabbt – det tar bara längre tid. Detsamma gäller när du laddar din elbil, säger Fredrik Gustafsson. 

Ladda långsamt när elen är billig

Efter tidigare vintrars höga elpriser har elbilsägare lärt sig att hålla koll på spotpriset, och att ladda bilen när elen kostar mindre. Med den nya effekttariffen är inte längre elpriset den enda faktorn att tänka på – din totala elkostnad kommer även att bero på hur mycket effekt du tar ut. 

– Att snabbladda med hög effekt kommer att bli dyrare än att ladda under längre tid med låg effekt, även om lika mycket energi förbrukas. Därför är det klokt att ladda bilen på natten när elnätet är mindre belastat och inte med högre effekt än nödvändigt, förklarar Fredrik Gustafsson. 

Att ladda effektsmart handlar inte bara om att spara pengar. Det handlar även om att minska belastningen på elnätet och att ta hand om din elbils batteri.  

– Snabbladdning är bra när du har bråttom eller är på långresa, men det kan slita på batteriet om du gör det för ofta. Att ladda bilen långsamt hemma när den ändå står parkerad över natten förlänger batteriets livslängd och är alltid att rekommendera, säger Fredrik Gustafsson. 

Smarta verktyg hjälper dig på vägen

Det finns idag flera smarta laddningssystem och appar som kan hjälpa dig att planera laddningen av elbilen. Många elhandelsbolag erbjuder smarta lösningar där du kan styra när och hur bilen laddas, vilket gör det möjligt att ladda under de timmar då elen är som billigast.  

– Vissa elhandelsbolag har även tagit fram lösningar som tar hänsyn till effektuttag och kan säkerställa att du inte använder mer effekt än du behöver, tipsar Fredrik Gustafsson. 

3 tips för smart laddning  

  1. Ladda långsamt med låg effekt. Passa på att ladda bilen när den ändå står parkerad under en längre tid. Då använder du inte mer effekt än nödvändigt. På de flesta laddboxar går det dessutom att sätta en strömbegränsning på 6 ampere. 
  2. Ladda vid rätt tid. Med ett spotprisavtal med din elhandlare kan du anpassa laddningen till de billigaste timmarna på dygnet; oftast på natten. 
  3. Välj rätt laddbox. Överdimensionera inte när det kommer till effekt, och se över att laddboxen går att koppla ihop med andra appar för elförbrukning och smart styrning av ditt hem. 

Sidan uppdaterad 14 oktober 2024

Hjälpte den här sidan dig?