Debattartikel i SvD: Förbluffande tyst om de otillräckliga elnäten
Ellevio tycker
Utan långsiktiga lösningar för elnätsutbyggnaden i Sverige riskerar vi att få leva med skyhöga elpriser under lång tid samtidigt som den svenska klimatomställningen bromsas. Det skriver Johan Lindehag, Ellevio.
Under hösten har de svenska elpriserna satt nya rekord på löpande band. Enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå låg priserna i oktober i runda slängar på det tredubbla, jämfört med samma period förra året. Värst är situationen i mellersta och södra Sverige. Den 17 oktober i år var prisnivån i de mellansvenska prisområdena 2 och 3 hela 23 gånger högre än i prisområde 1 i norra delen av landet.
Och konsekvenserna märks bland hushåll och företag. Enligt Svenskt Näringsliv anger ett av tio företag att man redan i dag påverkas av krisen. I nordvästra Skåne meddelade Klippans pappersbruk nyligen att 24 anställda varslas om uppsägning, bland annat som ett resultat av elpriser som ökat tre gånger så mycket. Branschorganisationen Villaägarna krävde i mitten av oktober slopad energiskatt under elkrisen.
Orsakerna till den rådande elpriskrisen är flera, många faktorer påverkar hur elpriset bestäms. En av de viktigaste faktorerna diskuteras dock förbluffande lite. De rekordhöga elpriserna handlar nämligen inte om brist på el, utan om otillräcklig elnätsinfrastruktur. Begränsningar i hur mycket el vi kan distribuera genom framför allt de nationella stamnäten, men även i andra spänningsnivåer, orsakar flera allvarliga problem.
De stora skillnaderna i elpris mellan norra och södra Sverige är en tydlig illustration av detta. Otillräckliga stamnät skapar flaskhalsar när el ska skickas från norra Sverige, där elen företrädesvis produceras, till landets södra delar, där den största efterfrågan finns. På så sätt kan det i södra Sverige momentant uppstå elbrist, trots elöverskott i landet som helhet. Då tvingas vi importera el från andra länder, och periodvis har elproduktionen i söder behövt förstärkas med oljeeldad reservkraft.
Situationen ser inte ut att ljusna. När vi nu är på väg in i vintersäsongen stiger ofta elpriserna, även ett normalt år. Vädret spelar roll, men även om vintern blir mild i år kan hushållen och näringslivet räkna med höga elpriser åtminstone det närmsta halvåret.
Men skenande priser är inte den enda konsekvensen av otillräcklig elnätsinfrastruktur; nätkapacitetsbristen riskerar även att bromsa både stadsutveckling och klimatomställning.
I Stockholm översteg den gångna vintern efterfrågan på el stamnätets förmåga att tillhandahålla tillräckligt med el. Utan tillgång till lokalt producerad, alternativ elproduktion hade vi stått inför ett elunderskott då. I Värmland har vi tvingats säga stopp för anslutningar av ny, storskalig elproduktion från vindkraft, eftersom stamnätet inte kan ta emot mer el från den rusande vindkraftsetableringen.
Den svenska klimatomställningen, inte minst transportsektorns och industrins resa mot fossilfrihet, genomsyras av elektrifiering. Det eldar på efterfrågan på el. Enligt en beräkning från Energiföretagen 2021 kommer efterfrågan på el dubbleras de närmsta 25 åren. Medan både planer på och etablering av ny elproduktion rusar, har elnätsutbyggnaden inte hängt med. Elnäten riskerar att bli flaskhalsar för både klimatomställningen och näringslivsutvecklingen. Utan tillgång till rimligt prissatt el med pålitlig och proportionerlig tillgång, riskerar utvecklingen att stanna av.
Vi har två parallella kriser vi måste hantera här och nu: klimatkrisen och elpriserna. Men lyssnar man på hur beslutsfattarna resonerar får man lätt en ensidig, ibland till och med vag, bild av situationen och vad som behöver göras för att komma ur den. När partiledarna i SVT:s Agenda debatterade klimatfrågan nyligen handlade en stor del av debatten om just energi, men diskussionen handlar i princip uteslutande om produktion av el, snarare än att lösa nätblockeringarna i det svenska energisystemet. Begränsningar i stam- region- och lokalnäten är den absolut viktigaste frågan att lösa för elsystemet. I regeringens budgetproposition för 2022 kunde vi se insatser för att minska ledtiderna och få till snabbare beslutsprocesser. Men trots ett rekordstort reformutrymme gick det inte att se spåren av ett helhetsgrepp för den svenska elförsörjningen och framtidens elnät. Samma tendens kan vi konstatera hos oppositionspartierna. Det talas mycket om vikten av elnät, men de konkreta satsningarna lyser med sin frånvaro.
Det måste nu till en strikt prioriteringsordning för att stärka elnätsutbyggnaden, säkra att klimatomställningen fortgår och trygga en konkurrenskraftig elförsörjning för företag och hushåll.
- Tiden för tillståndsprocesser går att korta ner ytterligare. Klimaträttsutredningen beskriver en snabbare utbyggnad av elnäten som en nyckelfaktor för elektrifieringen och klimatomställningen. Utredningens målsättning är att undersöka om det går att förbättra förutsättningarna för att korta ledtiderna för elnätsutbyggnad. Här måste förutsättningarna för teknikval på de högsta spänningsnivåerna och vad som ska anses utgöra bästa möjliga teknik på dessa spänningsnivåer förtydligas för att inte elektrifieringens framfart ska bromsas. Och det är bråttom, både av ekonomiska och planetära skäl.
- Utvecklingen av överföringskapaciteten måste i större utsträckning bygga på prognos. Under den förra elektrifieringsvågen under 70-talets rekordår, modellerades och byggdes elnäten efter prognoser för elbehovet hos både befintliga och nya industrier, växande städer och transporter. Samma perspektiv måste råda nu. Statliga Svenska kraftnät bör få ett tydligare uppdrag kring planering och prioritering av transmissionsnätet med ett tydligare fokus på proaktiv nätutbyggnad så att det svarar upp mot framtida behov.
- Acceptans, förståelse och finansiering. Enorma investeringar krävs för att bygga ut elnäten och förverkliga energi- och klimatomställningen. Det förutsätter förståelse och acceptans hos både kunder och beslutsfattare. I enlighet med Energiföretagens förslag till regeringens elektrifieringsstrategi bör en statlig funktion skapas för att driva elektrifieringsarbetet och bör även få en nyckelroll för att lösa lokala konflikter. Vi behöver därtill en utredning som tittar på hur energisystemets förändring ska finansieras. En diskussion om fördelning av kostnader, och vad statens ansvar i detta ska vara, är nödvändig.
El har vi gott om de flesta dagar på året. Men svårigheten att distribuera el från där den produceras till där den konsumeras blir allt mer påtaglig och kostsam. Utan ordentliga och långsiktiga lösningar för elnätsutbyggnaden i Sverige, inte minst nätöverföringskapaciteten, riskerar vi att få leva med skyhöga elpriser under lång tid samtidigt som den svenska klimatomställningen bromsas.
Sidan uppdaterad 10 april 2024