Därför är din elnätsfaktura dyrare än elräkningen just nu
Elskolan
När du tittar på dina elräkningar är det viktigt att förstå skillnaden mellan elpris och elnätspris. Särskilt nu under 2024, då kostnaderna har varierat kraftigt.
Har du också suttit vid köksbordet eller i soffan och jämfört dina olika elräkningar? Kanske har du reagerat på att räkningen från din elhandlare har varit ovanligt låg senaste månaderna, medan elnätsfakturan inte har förändrats? Du är inte ensam. Under senare tid har vi fått en hel del frågor om varför det är så och därför vill vi reda ut hur prisutvecklingen sett ut och vad det beror på.
Varför skiljer det?
Vi möter ibland frågan ”varför går inte elnätspriset ner när elpriset går ner?”. Det korta svaret är att det är två skilda tjänster som prissätts på helt olika sätt. Medan priset på el förändras hela tiden ligger elnätspriset - kostnaden för distributionen av el - på ungefär samma nivå oavsett om elen är dyr eller billig. En liknelse skulle kunna vara att priset på en ny bil inte förändras i takt med bensin- eller dieselprisets upp- och nedgång.
Politiska beslut och lagar har skapat den elmarknad vi ser idag, där elhandel och elnät är helt separerade verksamheter som ska drivas i separata bolag. Vi på Ellevio säljer ingen el, utan ansvarar alltså för ledningar, ställverk och drift som sörjer för att elen kommer fram till våra kunder från kraftverken.
Elprisets upp- och nedgångar har förvisso en viss påverkan även på elnätspriset, eftersom även Ellevio köper stora mängder el. När el transporteras genom ledningarna omvandlas en del tillvärme och försvinner, och det svinnet måste vi kompensera. Totalt sett påverkar dock inte elprisets svängningar elnätspriset i någon stor utsträckning.
Elpriset rekordlågt under 2024
Elpriset är det du betalar för själva elen du använder i ditt hem. Elen köper du av det elhandelsföretag du själv valt, som i sin tur köper in elen på elbörsen. Priset på el sätts utifrån faktorer som väder, tillgång och efterfrågan och internationella händelser.
Och under 2024 har elpriset sjunkit markant. Under stora delar av 2022 och 2023 hade både Sverige och Europa rekordhöga elpriser, men i år har priset på el legat lågt. I augusti noterades de lägsta snittpriserna för el i Sverige sedan början av 2000-talet. Prognoser för resten av året och starten på 2025 är att priserna kommer ligga kvar på ungefär samma nivåer som hittills under året.
Ellevios priser under genomsnittet för landet
I Sverige finns omkring 170 olika elnätsföretag som själva ansvarar för eldistributionen i just sin kommun eller region. Vart och ett av dessa har olika förutsättningar som påverkar hur elnätsavgiften ser ut just där. När du betalar din elnätsfaktura betalar du förutom skatt och moms för transporten av el från kraftverket till ditt hem. Beroende på behovet av underhåll, investeringar och utveckling samt hur mycket el som försvinner under transporten av el, varierar priserna mellan olika elnätsföretag i landet.
Ellevios priser ligger bland de lägsta om man jämför landets elnätsföretag. Elnätspriset justeras normalt en gång per år och prissättningen regleras av myndigheten Energimarknadsinspektionen.
Skatten en allt större del
På fakturan från ditt elnätsföretag ingår också myndighetsavgifter, energiskatt och moms. Det är pengar som går oavkortat till staten.
Skatten har höjts succesivt sedan 1980-talet, och under de senaste åren har kurvan gått allt starkare uppåt. Vid årsskiftet höjdes energiskatten till 53,5 öre/kWh, vilket innebär att en betydande del av din elnätsfaktura består av statliga skatter och avgifter.
Fakta: Vad påverkar elnäts- respektive elhandelspriset?
Elnät | Elhandel |
Reglering och avgifter. Energimarknadsinspektionen sätter ramarna för alla elnätsföretag. | Väder. Vid kyla går det åt mer el för att värma upp våra bostäder. |
Underhåll och investeringar i nätet. Kostnader för att bygga och underhålla elnätet. | Omvärldshändelser. Exempelvis när Ryssland invaderade Ukraina och det skapade gasbrist i Europa. |
Inflation. Priset på elnätskomponenter har, precis som mycket annat i samhället, gått upp kraftigt under de senaste åren. | Råvarupriser. Priser på bränslen som kol, gas och olja påverkar elproduktionskostnaderna. |
Geografiska faktorer – Glesbygd har ofta högre kostnader på grund av längre avstånd mellan användare. | Internationella elmarknader. El importeras och exporteras mellan länder, och prisnivåer påverkas av internationella marknadsförhållanden. |
Kapacitetsbegränsningar. Om nätet behöver förstärkas för att hantera högre elbehov kan det leda till högre avgifter. Det gäller även för Svenska kraftnät, som finansieras via alla kunders elnätsfaktura. | Elproduktionens mix. Andelen förnybar energi, kärnkraft och fossila bränslen påverkar prisbilden. |
Sidan uppdaterad 14 oktober 2024