Vilket avtal ska jag välja?

Elskolan

När elpriset skenar till nya rekordnivåer är det många som försöker hitta sätt att hålla nere kostnaderna. Ett kan vara att gå över till timpris – men hur funkar det egentligen? Och gäller det både elhandel och elnät?

Elhandelskostnaden betalar du till ett elhandelsföretag, som du väljer helt fritt. Det finns ett hundratal olika elhandlare på marknaden. Elhandlarna erbjuder i regel fyra olika typer av avtal;

  1. Fastprisavtal, där du binder upp dig till att betala samma pris per kilowattimme under en tidsbestämd period.
  2. Rörligt elpris, ett avtal där priset följer priset på elbörsen. Det du betalar är ett medelpris som räknas ut på lite olika sätt, beroende på elhandlare.
  3. Timpris är ett helt rörligt avtal, där priset varierar för varje timme.
  4. Mixade avtal som kan innehålla både fasta och rörliga delar.

Vad ska man välja för elavtal?

Historiskt har det lönat sig att ha ett rörligt elpris, eftersom Sverige har haft relativt låga priser under en lång period. När du tecknar ett fastprisavtal så betalar du också en ”försäkringspremie”. Men i takt med att priserna skenat så har det vi lärt oss om elavtal i princip vänts upp och ner. Om du idag vill teckna ett fast avtal är det många elhandlare som överhuvudtaget inte erbjuder det, de har endast rörliga eller timmätta avtal.

Anledningen är att det är en så osäker situation på elmarknaden just nu, både i Sverige och i Europa. Ingen kan med säkerhet säga hur prisutvecklingen kommer vara under de närmaste åren, och elbolagen behöver då ta ut rejäla säkerhetsmarginaler i sina fasta avtal. Under sommaren och början av hösten 2023 så har priserna återigen stabiliserats, men det finns fortfarande många faktorer som gör att det är svårt att sätta säkra prognoser för framtiden.

Prisutvecklingen på el

Gör ett aktivt val

Det du definitivt bör se över är att du inte har ett dåligt anvisningsavtal. Elnätsägarna i varje område är skyldiga att hjälpa kunder med ett elavtal, om man inte gör ett aktivt val. I många fall är de anvisade avtalen betydligt sämre än vanliga, rörliga avtal. Ellevio har dock ett avtal med GodEl som ger kunderna samma pris som för ett rörligt avtal.

Ellevio_Elbil_hem_04 (2)-NY.jpg
Om du har elbil och laddar den hemma kan det finnas en poäng att skaffa ett timavtal på elen. Foto: Fredrik Karlsson/Ellevio

Timpris eller inte?

Borde man då välja ett avtal med timpris? Det beror mycket på din livssituation och hur du bor. Om man ska ha timprisavtal och tjäna på det ska man vara beredd att anpassa sin förbrukning till de timmar när det är billigare el. Dyrast el är det generellt sett mellan 7 och 9 på morgonen och mellan 16 och 20 på eftermiddagen/kvällen. För att du ska få rejäl effekt så behöver du komma åt de stora elförbrukarna i hemmet, vilket normalt sett är uppvärmningen. Har du eluppvärmning i någon form, som exempelvis direktverkande el eller via en värmepump, kan du i de flesta fall installera en smart styrning som slår av uppvärmningen under de dyraste timmarna, utan att din komfort påverkas speciellt mycket. Kontakta en elektriker och be om råd vilken lösning som passar ditt hushåll bäst.

Kör du elbil och har en laddare hemma kan det också vara aktuellt att byta till ett timavtal. De flesta moderna laddboxar har en inbyggd styrning som gör att du själv inte behöver ha koll på när det är billigast att ladda.

Elmätare
För att kunna ha timmätning behöver du ha en elmätare av den senaste modellen. Ellevio slutförde det arbetet under våren 2023.

Ny elmätare ett måste

För att kunna ha ett timavtal behöver du ha en modern elmätare som klarar av att mäta och skicka mätvärden med täta intervaller. Just nu byts alla elmätare i Sverige ut och hos Ellevios kunder är arbetet nu slutfört. 

Flera delar i elkostnaden

Din totala elkostnad består av flera delar;

  • Elhandelskostnad
  • Elnätskostnad
  • Dessutom tillkommer energiskatt, moms och myndighetsavgifter.

Här kan du läsa mer om de olika kostnaderna.

Elnätskostnaden, som du betalar till det elnätsföretag som äger nätet i ditt område, är i regel svår att påverka i speciellt stor utsträckning. I Ellevios fall består den av en fast månadsavgift som varierar beroende på hur stor huvudsäkring du har, och en rörlig avgift per kilowattimme el du använder. Det finns också ett abonnemang som heter tid, med olika priser under dygnet och året. Du hittar alla våra abonnemangsformer här.

Under hösten har vi på Ellevio småskaligt börjat rulla ut en ny prismodell. Utöver en fast månadsavgift kommer det nya abonnemanget innehålla en effektavgift, där priset avgörs av hur mycket el du använder vid samma tillfälle. I framtiden kommer sannolikt alla elnätskunder i Sverige gå över till en liknande modell, men i dagsläget är det lite svårt att säga när det kommer ske. Det är inte möjligt att själv välja effektabonnemang, det är enbart kunderna som ingår i gruppen som kommer ha möjlighet att ha just den typen av abonnemang.

Mer läsning

Energiföretagen: Därför svänger elpriset så kraftigt

Elpriskollen – en oberoende tjänst som jämför elavtal, drivs av Energimarknadsinspektionen.

Konsumenternas Energimarknadsbyrån om elavtal

Konsumenternas Energimarknadsbyrå om timpriser

Ellevios app – få koll på din elanvändning

  1. Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med fem procent.
  2. Minska duschtiden, genom att halvera din duschtid så halverar du energi- och vattenförbrukningen.
  3. Stäng av den elektriska golvvärmen och eller handukstorken när det blir varmare utomhus.
  4. Använd LED-lampor och släck lamporna när du inte är i rummet.
  5. Diska i diskmaskin och kör den först när den är full, att diska under rinnande vatten drar upp till fyra gånger så mycket energi som att köra diskmaskinen.
  6. Sänk kylan i kyl och frys, många har det för kallt. +4 °C i kyl och -18 °C i frysen ger bra matförvaring och låg energianvändning.
  7. Fyll tvättmaskinen, se till att inte använda högre temperatur än du behöver och använd Eco-program.
  8. Använd klädstreck eller torka tvätten utomhus om du har möjlighet till det istället för att köra torktumlaren.
  9. Sluta med standby och dra ut laddaren när du har laddat klart.

Se ditt klimatavtryck i vår app!

Att hålla koll på din elanvändning är smart, både för ekonomin och klimatet. Därför har vi skapat en app med en mängd smarta funktioner som hjälper dig att hålla koll på din elanvändning och dess klimatpåverkan.

Läs mer & ladda ner appen

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?