Ny energimärkning ska pusha utvecklingen mot klimatsmartare prylar
Energi hemma
När du handlar vitvaror och andra el-produkter kommer du att se en skillnad på energimärkningen från och med mars i år. EU har nämligen beslutat att energiskalan A+++ till G ska ändras. Den nya märkningen blir A till G.
Den gamla energimärkningen har funnits i 25 år, men nu med ett större och bredare hållbarhetstänk är det alltså dags att byta. Plustecknen tas bort och A+++ till G blir bara A till G. En QR-kod på energimärkningen ska underlätta för konsumenterna att få mer information om produkten. Färgerna på pilarna, rött och grönt, kommer dock vara de samma.
Den nya etiketten införs i mars 2021 och för ljuskällor i september samma år.
Det finns flera anledningar till att energimärkningen moderniseras, säger Helena Holm på Energimyndigheten.
– De senaste åren har produkterna blivit alltmer energisnåla. För att driva utvecklingen ytterligare framåt behövdes en ny märkning. En annan anledning är att studier visat att konsumenter väljer mer energieffektivt när de ser bokstäver istället för plustecken. De upplever nämligen skillnaden mellan A och B som större än skillnaden mellan A+++ och A++.
Märkningarna inte jämförbara
Det kommer inte att gå att jämföra de båda energimärkningarna eftersom den nya märkningen baseras på ett antal nya tester och beräkningar. Den visar även andra funktioner, till exempel vattenanvändning, buller och programtid. Bullret kommer att redovisas med en bokstav istället för decibel eftersom man insåg att många kunder inte hade någon relation till decibeltalen, berättar Helena Holm.
– En annan skillnad är hur förbrukningen räknas. Tidigare räknade man tvättar/diskar per år, nu räknar man förbrukningen utifrån antal, till exempel 100 diskar eller tvättar. Det är bra att ha det i åtanke för alla som tvättar väldigt ofta och är på jakt efter en ny tvätt- eller diskmaskin, tipsar Helena Holm.
Ny kylskåpstemperatur
Ytterligare en nyhet är att EU har beslutat att sänka temperaturen med en grad från vilken man räknar energiförbrukningen i ett kylskåp. Tidigare räknades energiförbrukningen från + 5 grader, nu räknar man från + 4 grader.
Varför sänker man 1 grad? Energiförbrukningen blir ju högre då och det är väl inte i linje med ett hållbarhetstänk? Men det är precis tvärtom, förklarar Helena Holm.
– Sänker man en grad håller maten längre och det i sin tur minskar matsvinnet. Det här är en revolutionerande nyhet som visar att EU tagit ett nytt större grepp om hållbarheten. Deras beräkningar har helt enkelt visat att den där extra minusgraden minskar matsvinnet så pass mycket att det är värt den höjda energiförbrukningen.
Produkter som får ny energimärkning 1 mars 2021
- Kylar och frysar
- Vinkylar
- Diskmaskiner
- Tvättmaskiner
- Kombinerade tvättmaskiner och torktumlare
- Tv-apparater
- Bildskärmar som till exempel separata datorskärmar
Torktumlare, ugnar och köksfläktar är exempel på vanliga hushållsapparater som kommer ha kvar nuvarande energimärkning några år till.
Sidan uppdaterad 10 april 2024