Så fungerar LED-lampor – 9 frågor och svar
Energi hemma
Under de senaste åren har de traditionella glödlamporna successivt fasats ut. Ett riktigt bra och energieffektivt alternativ är LED-belysning. Men vad kännetecknar en LED-lampa? Och hur väljer man rätt sort? Vi har svaren!
1. Vad är en LED-lampa?
LED står för Light Emitting Diodes, vilket på svenska betyder lysdiod. LED-lampor har ingen glödtråd utan alstrar ljus genom halvledardiod. Lysdioder uppfanns på 1920-talet men först på 1960-talet utvecklades dioder som kunde ge synbart ljus. LED-tekniken har länge använts som indikatorlampor på elektronik och displayer men numera är tekniken såpass välutvecklad att LED-lampor kan användas för hem- och rumsbelysning.
2. Vilka fördelar har den?
Jämfört med en vanlig glödlampa har LED-lampan betydligt lägre energiförbrukning och längre livslängd. Den innehåller inget skadliga ämnen som bly eller kvicksilver. LED-lampan går bra att tända och släcka ofta och den tänds direkt, även i kyla. Eftersom så lite energi krävs blir lampan inte speciellt varm, vilket är en klar fördel i lampor med exempelvis tygskärm.
3. Vad är skillnaden mellan LED och lågenergilampor?
Lågenergilampor, även kallade lysrörslampor, var innan LED det enda energieffektiva alternativet till glödlampor. Lågenergilampan består av ett hopvecklat lysrör som ofta är täckt med en glasglob för att likna en vanlig glödlampa.
Dessa lampor har, precis som namnet säger, lågenergiförbrukning och lång livslängd men de innehåller en liten mängd kvicksilver och avger mer värme än LED-lampor. De tar i regel en stund innan lågenergilampor lyser med full kraft. Lågenergilampor blir allt ovanligare, det finns idag effektivare och bättre LED-lampor. Det som gör LED-lampan till det smartaste valet är att den har längst livslängd, lägst energiförbrukning och belastar således miljön minst.
4. Hur väljer man rätt sort?
Satsa på att köpa LED-lampor av pålitliga återförsäljare och ta hjälp av informationen på förpackningen. Traditionella glödlampors effekt (watt) indikerade både hur mycket lampan förbrukade och ungefär hur mycket den lyste. Detta tankesätt går inte att applicera på LED-lampor eftersom de är mycket mer strömsnåla.
Hur mycket ljus lampan ger visas på lampförpackningen i lumen (lm). En LED-lampa på 470 lumen lyser som en glödlampa på 40 W. Ljuset från lamporna har även olika färgtemperaturer. Färgtemperaturen anges i kelvin (K) där ett högre värde innebär ett kallare ljus. 2 700 K är vanligt på lampor som används i hemmiljö och färgtemperaturen upplevs varmvitt. 4 000 K ger ett neutralvitt ljus och är vanligare på kontor.
5. Kan LED-lampor dimras?
Många LED-lampor kan dimras – på förpackningen står det om så inte är fallet. Tänk på att äldre dimrar inte alltid fungerar med nyare teknik. Så när du byter ljuskälla i en armatur som har dimmer kan det vara en god idé att också byta dimmer.
6. Hur stor är energibesparingen?
En genomsnittlig energibesparing är 80 procent när man ersätter en glödlampa med en LED-lampa. En LED-lampa med hög kvalitet har dock en betydligt längre livslängd än en lågenergilampa.
7. Hur lång livslängd har den?
En LED-lampa har en livslängd på upp till 15 000 timmar – detta att jämföra med glödlampans 1 000 timmar och lågenergilampans 10 000 timmar.
8. Finns det några nackdelar?
LED-lampor är något dyrare sett till inköpspris men ändå billigare sett till livslängd och elförbrukning. Det kan även vara lite klurigt att hitta rätt modell så ta hjälp av informationen på lampförpackningen. I många butiker finns möjlighet att se lampan upplyst innan du bestämmer dig.
9. Hur ska lampan sorteras?
Lämna dem i en miljöstation för återvinning, de får inte kastas i soporna eller i glasåtervinningen.
Sidan uppdaterad 10 april 2024