Med hållbarhet i fokus: Sju svenska sommarpärlor
Energi hemma
Sommarsemestern är snart igång med resor, långa lata dagar och härliga utflykter. Ellevio tipsar om sju utflyktsmål i våra regioner med hållbarhet i fokus. Vad sägs om ett dundrande vattenfall, återbruksshopping eller en tur med Sveriges minsta färja?
Värmland
1. Mäktigt i Munkfors
Sugen på att uppleva ett magiskt vattenskådespel? Bege dig till Munkfors i Värmland. Här finns Munkforsens vattenkraftverk och Klarälvens högsta naturliga vattenfall med en fallhöjd på 17 meter. Det forsande, dundrade vattnet går att beskåda på bara några meters avstånd. Ett vattenpåsläpp varar under fyra timmar med 576 000 000 liter vatten som faller över kanten. För att balansera vattenflödesnivån in i kraftverket är den nuvarande mängden som forsat ut från vattenfallet 40 kubikmeter per sekund. Det är endast särskilda dagar då vattnet släpps på med full styrka. Tänk på att för lågt vattenstånd kan medföra att fullt vattenpåsläpp inte är möjligt.
Datum för frisläppande av forsen för 2022 är:
- Juni: 11, 25
- Juli: 9, 23, 30
- Augusti: 6, 13, 20
- Samtliga tillfällen kl. 12.00-16.00.
Adress: Bruksparken i Munkfors
Mer info: Tel. 0563-54 10 81, visitmunkfors.se
Västergötland
2. Science i Stenstorp
Dalénium Science Center i den lilla orten Stenstorp utanför Falköping är ett perfekt utflyktsmål för små som stora. Centret riktar sig till alla som gillar vetenskap, matematik och teknik. Dalénium är en del av Hållbarhetsklivet, Västsveriges initiativ för en hållbar besöksnäring.
Här får besökarna bekanta sig med de 17 globala målen för en hållbar utveckling exempelvis genom att delta i ”Måljakten”. Experimenthallen är fylld med interaktiva experiment som till exempel ”Miljöroboten” som sorterar ”sopor” för återvinning. Här finns även ett kafé och en liten shop med kluriga vetenskapspresenter. Perfekt utflyktsmål för sommarens regniga dagar.
Adress: Rådhusgatan 4 i Stenstorp
Mer info: Tel. 0500 – 45 70 10, dalenium.com
3. Dra lina på Lina
Visste du att färjan Lina i Töreboda är Sveriges minsta färja? Den trafikerar Göta kanal på tvären och tar max 25 sekunder. Du drar dig själv för hand över kanalen. Mer hållbar än så kan en färja knappast bli.
Den annorlunda färjeförbindelsen har varit i drift sedan 1919 och startades av den pensionerade lokföraren Oskar Lindhult. Då skedde överfarten med hjälp av en eka men från och med slutet av 1930-talet fick skepparen Färje-Karl tillstånd att spänna en lina över kanalen i anslutningen till en liten båt. År 2019 firade färjeförbindelsen 100 år och i år fyller själva Göta kanal 200 år vilket mynnar ut i olika festligheter. Observera att Lina inte trafikeras på söndagar.
Adress: Göta Kanalvägen
Mer info: Tel. 0506-189 40, toreboda.se
Stockholm
4. Bli en hero på Zero
Tekniska muséet i Stockholm är ett vetenskapligt paradis för teknikintresserade barn och vuxna. Missa inte den 1 200 kvadratmeter stora interaktiva utställningen, Zero City. Där kan du som besökare bli en hjälte genom att lösa framtidens stora utmaningar med målet att nå en fossilfri stad och klara klimatmålen.
Hur blir energi till el egentligen? Kämpa på och se om du kan producera el till staden, ta en tur i en självkörande buss, hjälp till att packa lastcontainern och kryp genom en avloppstunnel och lös svåra utmaningar kring energiförsörjning, transporter och stadsplanering. Här finns hur mycket spännande som helst att upptäcka så se till att ha gott om tid.
Adress: Museivägen 7 på Norra Djurgården
Mer info: Tel. 08- 450 56 70, tekniskamuseet.se
Dalarna
5. Ingen trängsel i Trängslet
Trängslet i Dalarna är Sveriges högsta damm med ett av landets största vattenkraftverk. Den har en fallhöjd på 142 meter, och driver tre turbiner med varsin generator. Energin som produceras här räcker till drygt 300 000 lägenheter under ett år. Trängseldammen byggdes 1955 – 1960 och gjorde det möjligt att reglera Österdalälven. Den byggdes för Stora Kopparbergs Bergslags AB, för att klara det ökade elbehovet i bolagets sågverk, massafabriker och smältverk.
Det går en väg som är öppen för biltrafik över hela dammen. Om man inte vill köra över dammen finns det en stor parkering precis bredvid.
Adress: Från Älvdalen centrum: Kör RV70 mot Idre, sväng av höger mot Trängslet. Följ vägen fram till dammen.
Mer info: visitdalarna.se
Södermanland
6. Med solen i fokus
Alla som månar om hållbarhet och solenergi i synnerhet, borde besöka och inspireras av ETC solcellspark och solhus i Katrineholm. Parken började byggas 2011 och är idag en av Sveriges största solcellsanläggningar. Här kan du se det senaste inom solenergi som till exempel det nybyggda solcellsdrivna datacentret (byggt helt i trä), promenera i vinterträdgården och fika i solhusets kafé. Här finns även en butik med klimatsmarta produkter samt ett 700 kvadratmeter stort växthus med självplock av tomater och gurkor Året om ordnar parken solcellskurser och olika hållbarhetsrelaterade kurser och evenemang med guidade turer i solcellsparken. Laddmöjligheter finns på parkeringen vid entrén.
Adress: Energikullen 1, Katrineholm
Mer info: etcsolpark.se
Bohuslän
7. Fynda på Orust Återbruk
Orust Återbruk i Bohuslän hjälper till med allt som främjar återbruk, reparationer, omställning och lokal mat. Här kan du fynda återbrukade varor, byggmaterial, dörrar och fönster. Du kan köpa delikatesser av öns matproducenter, laga din cykel och köpa reservdelar eller gå kurser i hållbara hantverk, återbruk, odling och beskäring. Vad sägs exempelvis om en kurs i hur man bygger sin egen lerugn, eller hur du blir vän med komposten? För fullständigt kursprogram se hemsidan. Varje lördag ordnar Orust Återbruk något som de kallar för ”Lysande lördagar”. Vad som händer då kan variera, det kan handla om allt från uppträdanden till loppisar, mat eller växtmarknader.
Adress: Brattorp (430)
Mer info: orustaterbruk.se
Sidan uppdaterad 10 april 2024