Så sparar du energi i köket
Energi hemma
Använder du lock när du kokar mat på spisen? Och visste du att en full frys drar mindre energi än en tom? Här kommer tips på hur du kan bli energismart i hemmets kanske viktigaste rum – köket.
Spis och ugn
Se till att dina kastruller och stekpannor inte är buckliga eller repiga. Spisplattorna fungerar energismartast med kastruller/pannor som har plana, fina bottnar som passar till plattans storlek.
Tänk också på att stänga av spisen (gäller ej induktion- och gasspis) och ugnen innan maten är färdig. På så sätt kan du utnyttja eftervärmen. Och har du bakat kan du ju passa på att laga maten i anslutning till bakningen och även där utnyttja eftervärmen.
Använd lock när du lagar mat på spisen, dels kokar det snabbare men du spar också energi. Tänk på att det oftast räcker med bara lite vatten i botten när du kokar grönsaker, potatis eller ägg. Maten blir kokt av ångan. Men titta till regelbundet så att kastrullen inte bränns vid.
Använd lock på kastrullerna när du lagar mat, så sparar du energi och det kokar snabbare.
Visste du att…
- Om spisplattan är en centimeter större än kastrullen/stekpannan ökar energiförbrukningen med 20 procent!
- Varje gång du öppnar ugnsluckan sänks temperaturen mellan 20–50 grader så öppna inte den för ofta.
- Du sparar 30 procent energi om du använder kastrullock.
- En spisplatta använder upp till tre gånger så mycket el som en vattenkokare för att värma vatten.
Mikrovågsugn
Det är energismart att använda mikrovågsugn när man ska värma mat till sig själv eller värma små portioner. Tänk på att inte tina upp fryst mat i mikrovågsugn. Fryst mat mår bäst av att tinas upp i kylen. Det är dessutom mer energismart.
Kyl och frys
Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. Kylen bör hålla en temperatur på +5 grader och frysen på –18 grader.
Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att ibland dammsuga bakom kyl och frys eftersom det minskar både energiåtgången och brandrisken.
Se över hur gamla dina vitvaror är. Har de många år på nacken kan det vara värt att skaffa nya och då gärna energisnåla modeller. Då kyl och frys står igång dygnet runt, året runt, kan man få stora besparingar genom att byta ut dem. Se även till att utrymmet över kylskåpet är 5–10 centimeter, då kylskåp utan luftspringa förbrukar 2–3 gånger mer än kylskåp med möjlighet att "andas".
Visste du att…
- För varje grad extra kyla ökar du energiförbrukningen med 5–10 procent.
- Varm mat bör svalna först innan du lägger in den i kyl eller frys, både för smakens och energiförbrukningens skull.
- En full frys drar mindre el än en tom.
- 30 procent av hushållselen används av kyl och frys.
Diskmaskin
Fyll alltid diskmaskinen full. Stäng av torkfunktionen som drar mycket energi, låt disken lufttorka istället. Använd kortast möjliga diskprogram. Blötlägg disken en liten stund innan du kör en diskmaskin, då lossnar matrester lättare.
Om du handdiskar, diska inte under rinnande vatten utan använd gärna balja eller diskpropp. Glöm inte att avkalka maskinen ibland för att få renare disk.
Du kan även koppla in diskmaskinen på kallvatten, för att få ytterligare besparingar och spara på miljön.
Visste du att…
Om du handdiskar under rinnande varmvatten i en kvart går det åt cirka 75 liter vatten.
Vattenkokare
Vattenkokaren kan användas till mycket mer än te eller snabbkaffe. Koka upp vattnet i den till potatis, ägg eller grönsaker. När vattnet kokat upp häller du bara över det i en kastrull och fortsätter kokningen på spisen.
Visste du att…
Om alla hushåll i Sverige kokade upp två liter vatten i en vattenkokare varje dag istället för i en kastrull på spisen skulle vi spara motsvarande hushållsel till 50 000 villor!
Kaffebryggare
Var energismart när du brygger kaffe och häll i överblivet kaffe i en termos istället för att låta det stå i bryggaren.
Din personliga energiguide
Vi har skapat en guide som kan hjälpa dig att göra ditt hem mer energismart, med skräddarsydda tips och åtgärder för just ditt hem.
EnergirådgivningenSidan uppdaterad 2 september 2024