Veronica låter elen jobba på natten

Energi hemma

Veronica bor med sin man och sina tre barn strax norr om Stockholm. Det röda trähuset de bor i har precis fyllt 100 år. Solceller finns på taket och en elbil står på uppfarten. Och med tre barn i det stora trähuset blir det sammanlagt en del el som går åt.

Huset har bergvärme och huvudsakligen vattenburen uppvärmning, men några rum har direktverkande el. Familjen håller koll på elpriserna med hjälp av en app. För att inte skapa höga effekttoppar när elen är billig använder familjen sig av lösningar som finns i de flesta hem. 

- Eftersom elnätet är billigare på kvällen och natten kör vi en del saker på timer, som till exempel tvätten. Då är den klar på morgonen och så hänger jag den då, säger Veronica. 

Diskmaskinen startar familjen först när det är läggdags då elen oftast är billigare och effektavgiften lägre. Även elbilen laddas automatiskt på de billigaste timmarna på natten. 

- Vi räknar inte jättemycket på elpriser och effekttoppar. Vi håller koll på priserna i appen och flyttar så mycket som möjligt av elanvändningen till kvällen och natten. Det har fungerat bra. 

I längden tror Veronica och hennes man att elanvändningen behöver automatiseras och optimeras med hjälp av smart teknik.  

- Vi kan sätta vissa parametrar för styrningen utifrån familjens behov, men att manuellt behöva styra elanvändningen varje dag och varje timme är inte realistiskt. 

- Men vi skulle vilja veta lite mer om vad olika saker kostar, till exempel vad kostar elen och elnätet för en elbilsladdning eller en tvätt egentligen.  

Veronica tycker att det är bra att hållbarhetsfrågor tas upp i skolan så att barnen tidigt får lära sig om energianvändningen i samhället. 

- Att öka medvetenheten om hur och när vi använder energi är viktiga frågor. 

Sidan uppdaterad 14 oktober 2024

Hjälpte den här sidan dig?