Ellevio signerar miljardkontrakt med sydkoreanska HD Hyundai

Pressmeddelanden

Energibolaget Ellevio har lagt en stororder på närmare en miljard till sydkoreanska HD Hyundai. Affären avser stora transformatorer för elnätet och innebär att Ellevio nu vänder sig till den utomeuropeiska marknaden.

I takt med att behovet av att rusta upp och bygga ut elnätet växer blir det allt svårare att hitta kritiska delar till elsystemet på den europeiska marknaden. Som en följd av få tillverkare och flaskhalsar i leverantörskedjorna är tillgången på transformatorer låg, samtidigt som leveranstiderna är långa och priserna höga. 

- Komponent- och materialbrist är en tuff realitet för många teknikföretag, och att hitta nya marknader är en utmaning. Eftersom flera europeiska leverantörer har fulla orderböcker och svårt att möta behovet har vi därför fått vända oss till en leverantör utanför Europa, något jag tror kommer att bli allt vanligare i takt med att efterfrågan fortsätter att öka, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

Enligt en rapport från Ellevio/Sweco 2023 väntas behovet av el i Sverige mer än fördubblas de kommande 20 åren, vilket ställer enorma krav på kapacitetshöjning och utbyggnad av elnäten. Den aktuella affären innebär att Hyundai ska leverera åtta transformatorer med sammantagen kapacitet motsvarande effektbehovet för två hela Stockholm en kall vinterdag. En transformator är en kritisk komponent i elsystemet som genom elektromagnetisk induktion omvandlar elektrisk energi mellan olika ström- och spänningsnivåer. 

Komponenterna kommer att placeras runt om i Mellansverige för att stärka kapaciteten i elnätet och möjliggöra anslutning av fler industrier och ny kraftproduktion. Leverans är planerad till 2027–28.

Kontakt för media

Elina Jansson, pressekreterare Ellevio
070-813 42 55
elina.jansson@ellevio.se

Sidan uppdaterad 2 september 2024

Hjälpte den här sidan dig?