Så funkar solceller på vintern
Solceller
Visste du att den svenska sommaren är perfekt för att producera solenergi? Solceller producerar nämligen som bäst när det är mycket solljus och inte alltför höga temperaturer. Men hur fungerar solpanelerna under vintern?
För solpaneler är snö på taken och korta dagar ingen lyckad kombo, säger Erik Wallnér, energiingenjör på solcellskollen.se. Han förklarar att solpaneler fungerar under vintern, men i mycket lägre skala.
– I juni ger en solpanel cirka tjugo gånger mer el än vad den gör i november eller december. Man kan säga att under perioden november till februari producerar en solpanel endast fem procent av sin totala årsproduktion, resten produceras under de ljusare månaderna. Och ju längre upp i norr man kommer, desto mindre får man ut vintertid på grund av lägre solinstrålning och mer snö.
Erik Wallnér menar att den svenska sommaren är perfekt för solcellerna. De fungerar nämligen bäst i lite svalare klimat. Vid varmare temperaturer producerar solceller mindre.
– Det kan låta som en paradox men i regel förlorar man 0,4 procent per grad, vilket till exempel innebär en effektminskning på 8 procent vid en tjugo graders temperaturökning.
Betyder det att en svensk sommardag kan ge mer solenergi än en solpanel i öknen i Nordafrika?
– Ja, det gör det men inte om man ser över ett helt år. Då producerar solpanelen i Nordafrika uppåt dubbelt så mycket solel eftersom det är mycket soligare där, förklarar Erik Wallnér.
Skotta inte
Hur sköter man sina solpaneler vintertid?
– En solpanel med ett lager snö producerar ingen eller väldigt lite el. Ibland är elproduktionen så liten under vintern att det är lika bra att låta snön smälta av sig själv.
Erik Wallnér avråder från att skotta taket då det finns risk att man skadar panelerna. Men han berättar att det finns några knep man kan ta till för att maxa elproduktionen även vintertid.
– Bor man i norra Sverige kan det vara bra att undvika att placera solpaneler längst ner på taket, närmast takfoten. Där kan det bildas snödrivor som ligger kvar och som gör att man förlorar solelproduktion på våren när dagarna är längre. Dessutom kan det innebära en stor belastning på panelerna när blötsnö samlar sig, så det är bra att tänka på av flera anledningar.
Fokusera på sommaren
Erik Wallnér tycker att det i Sverige är bättre att lägga allt krut på sommaren än att ha huvudbry över vintern.
– Skuggning till exempel. Det är inte så farligt om en solcellsanläggning skuggas vintertid med tanke på att det rör sig om så liten produktion ändå. Det viktigaste är att se till att solpanelerna inte skuggas under sommaren.
Intresserad av solceller?
- Är du intresserad av att installera solceller? Fyll i dina kontaktuppgifter här så kontaktar vi dig.
- Vill du få nyheter och inspirerande artiklar om solceller och solel direkt i din e-post? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev som vi kallar Solguiden här.
Sidan uppdaterad 10 april 2024