Solcellsdesign – den nya trenden är både hållbar och snygg

Solceller

Semitransparenta solpaneler i olika färger som utgör ventilerade fasaden av parkeringshuset i Mölnlycke Fabriker. Soltech Energy har samarbetat med Liljewall Arkitekter för att skapa en solcellsfasad som även för tankarna tillbaka till områdets historia och textilkonstnären Viola Gråstens starka färger och mönster. (Foto: Soltech Energy)

Tidigare har många husägare och bostadsrättsföreningar avstått från solcellspaneler med motiveringen att de utseendemässigt förstör husets karaktär. Men dagens solcellspaneler i olika former, material, färger och design bäddar vägen för en ny solcellsvåg.

Att solcellspaneler är hållbart och bra för miljön vet de flesta av oss men nu kommer även esteterna att jubla. Mönstrade designade plattor som förhöjer husets utseende ochsamtidigt försörjer det med el, går det? Svaret är ja. Det finns redan runt om i världen och nu även på flera platser i Sverige. På Friskväderstorget i Göteborg är Bostadsbolaget bland de första hyresvärdarna med att använda solcellsdesign på husgaveln.

Designen på fasaden på Friskväderstorget är en blandning av arabisk kultur och svensk folklore, berättar arkitekten, Frida Hallin/AFRY arkitekter

– Det vanligaste är att solceller inte syns eftersom de sitter på taket. Tekniken med designade paneler är relativt ny i branschen och just den här gaveln passade perfekt att använda den på, berättar Oskar Scheiene, energichef på Bostadsbolaget och initiativtagare till den annorlunda solcellslösningen.

En mix av arabiskt och svensk folklore

Panelerna är uppbyggda av moduler med tryckta färgfält som kombineras i ett mosaikmönster inspirerat av nordafrikanska kakelmönster och svensk folklore.

– Jag började tänka på olika kombinationer av mönster. Mönster som skapas när samma form upprepar sig. Det är lättare att få ekonomi och byggbarhet om det går att göra en upprepningsbar modul, förklarar Frida Hallin, arkitekt på AFRY och kvinnan bakom designen.

Hon berättar att tankarna började kring en fasad som såg ut som ett gigantiskt korsstyngsbroderi. En annan tanke var ett kakelmönster som finns i den arabiska kulturen.

– Kakelidéen gillades bäst av beställaren. Vi provade den i några olika färgställningar, det var viktigt att den fungerade ihop med husets ursprungliga färgsättning på fasad och fönsterkarmar. Det ursprungliga mönstret var blått, men när vi adderade det röda inslaget blev det även en anspelning mot svensk folklore.

Solpaneler istället för traditionella fasader

I takt med solpanelstillväxten har även utbudet av olika solpaneler ökat. Idag finns det solpaneler i alla möjliga tekniker, färger och ytor som liknar traditionella fasadmaterial.

Copenhagen international Schools fasad består av 12 000 färgade solpaneler vilket gör den till världens största solpanelsfasad. Hur coolt är inte det? Foto: Moller Architects/Adam Mork

– Vi märker att allt fler får upp ögonen vilka estetiska möjligheter som färgglada solpaneler skapar. Inte minst har arkitekter på allvar insett att solenergi går att väga in i morgondagens miljöer. Solpaneler är numera också snygga. Tidigare har ett motstånd till solenergin varit att man helt enkelt tycker att det ser fult ut. Det är inte längre ett problem, konstaterar Anna Svensson utvecklingschef på Soltech Energy, som levererar olika solcellslösningar.

Anna Svensson tror att framtidens byggmaterial kommer till stor del att ersättas med byggmaterial av solpaneler.

– Idag ligger kostnaden av en solfasad ganska nära en traditionell putsfasad. Därför tror vi att solfasader är det som många kommer att välja framöver vid nybyggnation och renovering. Visserligen har en solcellsfasad en högre initial kostnad, men den skapar värde från dag ett. Det kan en fasad gjord av traditionellt material aldrig matcha.
Hon tror att större fastighetsägare kommer att ha svårt att motivera att inte göra sina byggnader till så effektiva energiproducenter som möjligt.

– Det handlar ju inte bara om att gynna den egna plånboken och sina kunders hållbarhetsambitioner utan framförallt att bidra till den gröna omställningen.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?