”Vi trodde inte att installationen skulle gå så snabbt och smidigt”

Solceller

Johanna Sjö på Lidingö är väldigt nöjd med sin solcellsanläggning. Foto: Klas Sjöberg/Ellevio

Familjen Sjö på Lidingö utanför Stockholm skaffade solceller till sitt hus hösten 2021. Idag är de extra glada över beslutet, dels med tanke på miljön men även med hänsyn till världsläget.

Det är strålande sol när vi anländer till familjen Sjös hus på Lidingö utanför Stockholm. Himlen är klarblå och nedanför glittrar vattnet vid Gåshaga strand. Med andra ord, perfekta väderförhållanden när man ska prata solpaneler och solenergi. Johanna Sjö möter oss utanför sitt fina hus som fick sina solpaneler i november 2021. Här bor hon med sin man Tobias och deras två tonåringar.

Hon visar oss runt och pekar på hustaket där solpanelerna smälter in med övriga taket.

– För mig är det ett plus att det ser fint ut, det hade varit tråkigt med paneler som sticker ut för mycket, den här diskreta designen är perfekt.

Hon visar oss även den utomhusplacerade växelriktaren vars huvuduppgift är att omvandla likström från solcellerna till växelström. Precis som panelerna sticker inte växelriktaren ut utseendemässigt.

växelriktare.jpg
Växelriktaren är diskret och tar inte mycket plats.

Snabbt och smidigt

Johanna undrar om vi kan gissa hur lång tid det tog att få allt på plats, från ax till limpa? När vi gissat fel, skrattar hon och säger.

– Killarna som satte upp byggnadsställningen kom på en lördagsmorgon och fredagen efter var allt klart. De behövde inte ens gå in i huset utan allt arbete gjordes utomhus, berättar hon och tillägger att ingen i familjen trodde att det skulle gå så snabbt och smidigt.

Johanna Sjö
Johanna Sjö 

Innan familjen Sjö bestämde sig diskuterade de om installationen skulle löna sig, eller åtminstone gå jämnt upp och om det skulle vara krångligt.

– Jag var lite orolig att jag skulle vara tvungen att läsa på och lära mig allt och att det skulle ta lång tid med installationen. Men den oron var ju obefogad. Jag var också lite rädd för blåsten eftersom det blåser mycket här. Jag ville vara säker på att panelerna inte flög av och blev farliga. Men de som installerade dem var tydliga med att de ska klara alla väder.

Avlastar det lokala elnätet

Det tog ett tag för familjen Sjö att skaffa solpaneler från att de pratade om det för första gången till att de gjorde slag i saken. Johanna berättar att det var viktigt att hitta en pålitlig firma.

– Via Ellevio fick jag kontakt med 1KOMMA5° som lugnt och pedagogiskt gick igenom hela processen, både genom telefon och därefter ett hembesök. De levererade en ”nyckelfärdig” lösning där vi fick solpanelerna installerade och ytterligare några dagar senare kom månadsskiftet och watten började ticka in på kontot hos elbolaget.

Elen som produceras på familjens tak säljer de till sin elleverantör.

– Vår elproduktion hjälper till att avlasta nätet och sen köper vi el från elbolaget som vanligt.

Till sin hjälp har Johanna en app på sin mobil där hon kan se hur mycket solenergipanelerna genererar och vad familjen får tillbaka i pengar.

– Det är roligt att se hur solens strålar fyller elsystemet och hur även en blek februaridag bidrar. Jag brukar visa upp staplarna för min man och våra barn.

solpaneler i sydöstlig riktning på takytan

Tog höjd för kommande behov

Familjen Sjös solpaneler ligger i sydöstlig riktning på hela takytan.

– Vi installerade solceller på hela ytan för att ta höjd för kommande behov som till exempel en elbil som vi räknar med att köpa i framtiden. Att lägga på några ytterligare paneler i samband med installationen gav en relativt liten marginalkostnad, jämfört med att gå igenom en ny installation om några år för extra effekt.

Solen – oändlig resurs

Johanna tycker att alla som har möjlighet borde fundera på att skaffa solpaneler.

– Solen lyser och är en resurs som under överskådlig tid är oändlig. I en tid när allt mer elektrifieras och effektbrist är en risk tänkte jag att det vore bra att dels dra sitt stå till stacken, dels att det vore en god ekonomisk investering men kanske framförallt för att bli mer självförsörjande.

Precis innan vi ska gå tar hon fram sin app för att visa oss.

– Titta; på en vecka har det trillat in 629 kronor på elkontot. Det är lika spännande att se varje gång!

Fakta

  • Här bor: Johanna Sjö med sin man Tobias och deras två tonåringar.
  • Solenergileverantör: 1KOMMA5° - tidigare Cellsolar.
  • Installation: 22 stycken 520W paneler.
  • Installationsår: 2021.
  • Investeringskostnad: Total kostnad efter solcellsbidrag 130 000 kronor.

Intresserad av solceller?

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?