Spaden i backen för Ellevios största elnätanslutning någonsin

Nyheter

Regionråd Madeleine Jonsson, Fredrik Agelén, programchef på Volvo, Sten Tolgfors, landshövding, Johan Lindehag, vd på Ellevio och Jonas Johansson, vd för Mariestads kommuns tillväxtbolag.

Måndag den 13 maj tog Ellevios vd Johan Lindehag ett symboliskt spadtag som startskott för bygget av kopplingsstationen, intill Volvos batterifabrik i Mariestad. Till sin hjälp hade han regionrådet Madeleine Jonsson, landshövding Sten Tolgfors, Volvos programchef Fredrik Agelén och Jonas Johansson från Mariestads kommun.

Bygget på det 160x70 meter stora området skapar förutsättningar för Volvos enskilt största satsning någonsin - som kommer behöva drygt 400 MW el när produktionen är i full gång. För att sätta det i en kontext motsvarar det ungefär hälften av elbehovet i Göteborg, eller närmare fyra gånger så mycket som en stad av Karlstads storlek behöver.

intervjuer från dagen:

Spadtaget följdes av ett seminarium där diskussionen kretsade kring hur vi får elen att räcka till, och vilka politiska initiativ som behövs för att elektrifieringen av industrin ska vara möjlig.

- Alla pratar om Norrland, men det är här omställningen händer, sa landshövding Sten Tolgfors.

se sändningen i sin helhet

Ett gemensamt spår under hela dagen var hur Mariestadsprojektet i synnerhet och samarbetet kring kapacitetssituationen i Skaraborg i allmänhet är ett lysande exempel på hur dialog och samarbete gör skillnad. Den första etappen av anslutningen av batterifabriken fick alla tillstånd godkända inom sex månader – en process som normalt sett tar upp emot två år.

"Måste finnas politisk ledarskap"

- Det är fantastiskt härligt att se att det var möjligt - så att vi idag kunde sätta spaden i backen och sätta i gång, sa Johan Lindehag från scenen.

- Det måste finnas lokalt, regionalt och nationellt politiskt ledarskap som ser att den där stolpen inte bara står i vägen utan den kommer skapa massor av jobb, trycka ut fossila bränslen och ta oss snabbare mot klimatmålen. Det är för välfärd och för klimatet som den där stolpen står där och inte för något annat. Det blir enklare och tydligare ju mer lokal man är, och den andan måste finnas i hela landet, sa Lindehag.

Sidan uppdaterad 5 juni 2024

Hjälpte den här sidan dig?