Vårt arbete för klimat och miljö

Klimat- och miljömässig hållbarhet har flera dimensioner för oss. Först och främst är vår verksamhet en förutsättning för omställningen till fossilfrihet. Men vi vill också att vårt eget avtryck på klimat, miljö och naturresurser ska vara så litet som möjligt. I bästa fall kan vi bidra positivt – exempelvis genom att gynna biologisk mångfald i våra ledningsgator eller ta initiativ till mer hållbara lösningar.

miljo_humla_840x420.png

Minska utsläpp

Ellevio redovisar sitt klimatavtryck enligt Greenhouse Gas Protocol – en standard som delar in utsläppen i tre grupper: direkta och två typer av indirekta utsläpp.

Direkta utsläpp (scope 1) handlar mest om läckage av gasen SF6, som används som isolering i vissa anläggningar där det inte finns något bättre alternativ. En mindre del kommer också från våra egna och leasade fordon. Vi undviker SF6 så långt det går.

Indirekta utsläpp från energi (scope 2) kommer från el, värme och kyla vi köper – både till kontoren och för att täcka nätförluster i elnätet. Här har vi minskat utsläppen genom att välja fossilfri el. När vi bygger om och förnyar elnätet minskar dessutom förlusterna tack vare effektivare utrustning.

I juni 2024 antog Ellevio ett nytt utsläppsmål som innebär att växthusgasutsläppen ska minska med 42 procent till 2030, med 2023 som basår. Målet är i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. De viktigaste åtgärderna är att minska läckage av SF6 och utsläpp från dieseldrivna reservkraftverk,

Övriga indirekta utsläpp (scope 3) uppstår i vår värdekedja, till exempel hos leverantörer och vid transporter. Den största delen kommer från material och maskiner som behövs för att bygga och driva elnätet – och allra mest från aluminium som används i kablar och ledningar. Hur stora de här utsläppen blir beror ofta på hur mycket vi bygger just då.

Vi jobbar aktivt för att minska även dessa utsläpp – bland annat genom hårdare krav på leverantörer och samarbeten för att utveckla nya lösningar. Ett exempel är projektet Hållbarhet Orsa, som ledde till att NKT tog fram en helt ny koldioxidsnål lågspänningskabel.

För att minska utsläpp från transporter har vi bestämt att alla nya arbetsfordon hos Ellevio ska vara eldrivna.

Dessutom har vi ett mål som innebär att alla transporter, fordon och maskiner som används i våra projekt ska gå på el senast 2030. Som ett steg på vägen gäller nya kontraktskrav från och med juli 2025.

För att minska vår egen påverkan på klimat och naturresurser arbetar vi bland annat med att:

  • Beakta miljöaspekter i all affärs- och verksamhetsutveckling och i alla våra investeringsprojekt
  • Ställa miljökrav vid inköp, premiera lösningar som bidrar till minskad miljöpåverkan samt följa upp leverantörer och entreprenörer
  • Ha ett livscykelperspektiv i våra aktiviteter
  • Säkerställa underlag och fakta för beslut och prioriteringar, bland annat utifrån beräkningar av vårt koldioxidavtryck enligt GHG-protokollet (Green House Gas Protocol)
  • Använda skadelindringshierarkin vid anläggandet av nya ledningar
  • Använda avfallshierarkins principer för att minimera avfall
  • Ha ett hållbarhetsperspektiv vid val av mötesalternativ och transportmedel för resor

Biologisk mångfald i våra ledningsgator

Att kunna bidra till att bevara och stärka den biologiska mångfalden och bevara naturmiljöer är en viktig miljöfråga för Ellevios elnätsverksamhet.

När vi planerar nya ledningar tillämpar vi därför skadelindringshierarkin. Det betyder att vi försöker undvika negativ påverkan på biologisk mångfald genom att ta hänsyn till högre naturvärden när vi väljer var en ny ledning ska dras eller en ny station byggas. I andra hand inför vi skadeförebyggande åtgärder för att minimera den negativa påverkan.

I arbetet med nya ledningar identifierar vi framkomliga sträckningar med hänsyn till kända naturvärden, och planerade skadeförebyggande åtgärder beskrivs i miljökonsekvensbeskrivningen som är en viktig del av koncessionsansökan för nya ledningar inom regionnätet.

Läs mer om hur vi jobbar med bilogogisk mångfald

Miljöledningssystem

Ellevio AB har ett miljöledningssystem som är certifierat enligt ISO 14001:2015, vilket är den mest använda certifieringen av miljöledningssystem i världen. Inom miljöledningssystemet säkerställer vi att vi arbetar proaktivt med alla våra viktigaste miljöfrågor (miljöaspekter), både inom de områden där vi kan bidra positivt och områden där det finns miljömässiga risker.

För att leva upp till standardens krav och rekommendationer har vi ett pågående arbete som spänner över all verksamhet. Miljöarbetet är också inkluderat i företagets affärsplan där större förbättringsområden pekas ut.

Ellevio AB är en beställarorganisation som handlar upp en stor mängd varor och tjänster, liksom även entreprenader vid investeringar i elnätet.

Det innebär att många av verksamhetens miljöaspekter och miljörisker måste hanteras i inköpsprocesserna och i uppföljning av kontrakt.

När vi gör inköp ställer vi krav på att leverantörerna arbetar systematiskt för att minska sin miljöpåverkan, men också att de säkerställer en godtagbar nivå inom andra hållbarhetsområden såsom att mänskliga rättigheter respekteras och att bra arbetsvillkor för de anställda tillgodoses. Kraven fastställs i en särskild uppförandekod för leverantörer och partners.

Varje år utförs externa och interna revisioner, inklusive en utvärdering  av våra miljöaspekter för att säkerställa att Ellevios betydande miljöpåverkan är identifierad och hanterad inom miljöledningssystemet. Utöver detta mäts och rapporteras bolagets hållbarhets-KPI:er, inklusive miljömål, till styrelsen.

Ellevio AB använder den externa leverantören Ramböll för övervakning, utvärdering och uppföljning av de miljölagar och regler som gäller för vår verksamhet.

Vi gör årligen en granskning av hur företaget lever upp till gällande miljölagar och ställda krav. Utöver detta utförs kontroller och revisioner av entreprenörer och leverantörer för att säkerställa efterlevnad i fält. Syftet med detta förfarande är att säkerställa att vi och våra leverantörer har kunskap om relevant lagstiftning och andra krav, håller sig informerade om förändringar i lagstiftningen samt följer upp efterlevnaden av lagstiftningen. 

Alla former av olyckor och incidenter, rapporteras och dokumenteras. Korrigerande åtgärder ska utföras vid alla rapporterade miljöolyckor och tillbud. Att vara ISO 14001: 2015-certifierat motiverar oss dessutom att ständigt förbättra vår miljöprestanda.

Miljöfrågorna är integrerade i företagets ordinarie processer och styrning, även när det gäller Ellevios interna och externa kommunikation samt vad gäller utbildning och kompetens. Dessutom publicerar vi artiklar på vårt intranät om vår miljöprestanda, samt ger information under företagets kvartalsmöten och i digitala studiosändningar för alla anställda.

Hållbarhet är en särskild punkt på ledningsgruppens möten vid ett flertal tillfällen per år och åtminstone en gång per år gör ledningen en mer omfattande genomgång av miljöledningssystemet och organisationens miljöprestanda. Externt publicerar företaget en gång per år en integrerad års- och hållbarhetsredovisning.

Ledningsgruppen har det övergripande ansvaret för framtagande, implementering och utvärdering av Ellevio AB:s miljöledningssystem. Hållbarhetschefen ansvarar för att samordna miljöledningssystemet.

Ett särskilt styrelseutskott för hållbarhet har inrättats för att förbättra styrning och effektivitet. Hållbarhetskommittén ansvarar för att utvärdera företagets strategi inom miljö och arbetsmiljö, övervaka resultatet i förhållande till uppsatta mål samt identifiera viktiga områden för förbättring och uppmuntra till ökad medvetenhet om betydelsen av miljö- och arbetsmiljöarbete.

I enlighet med kraven i ISO14001-standarden har Ellevio AB åtagit sig att göra återkommande intressentanalyser. Denna samordnas med de intressentanalyser som genomförs inom ramen för hållbaretsrapporteringen.

Våra intressentanalyser presenteras i våra års- och hållbarhetsredovisningar.

 

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 8 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?

Läs mer