Ellevios nätstation i Rågsved smyckas av stora som små invånare
Nyheter
Ellevios nätstation i Rågsved ska få ett nytt fräscht utseende tack vare ett konstprojekt i samarbete med Remakebolaget och Rågsveds Fastighetsägare. – Vi har gjort det här tidigare och vet att man sällan förstör det man skapat själv, säger Helen Rydberg på Remakebolaget.
Det är en solig vinterdag när Ellevio anländer till mosaikverkstaden inhyst i en gammal lokal precis vid Rågsveds centrum. Lokalen är redan fylld med barn. Idag är det årskurs 3 från Snösätraskolans fritids som ska lära sig att lägga mosaik. Konstverken de skapar ska senare sättas upp och smycka Ellevios nätstation i Rågsved.
Dagens fasad är sliten och nerklottrad. Och vilka kan då vara mest lämpade att bidra till en uppfräschning om inte Rågsveds invånare?
– Barn och ungdomar som får vara med och skapa sin egen närmiljö brukar inte förstöra den, menar Helen Rydberg, konstnärlig ledare på Remakebolaget tillika initiativtagare till projektet. Hon vet vad hon talar om eftersom hon deltagit i liknande projekt ett flertal gånger.
Gillar hållbarhetstanken
Viktoria Möller är socialpedagog och arbetar på Snösätraskolans fritidshem. Hon håller på med konst själv och tycker att workshopen är en toppenidé.
– Förutom att det här är bra för barns kreativitet kommer det även att göra dem stolta över Rågsved. Dessutom gillar jag hållbarhetstanken och att man förmedlar den på det här lekfulla sättet.
Viktoria har med sig två fritidskollegor, Mohamed och Mirella, som hjälper barnen vid behov. Och de behövs verkligen, för frågorna haglar, om allt från mönster och form till valet av färg på en speciell mosaikbit.
Entusiastiska barn
Överallt i lokalen finns burkar och lådor med lim, papper, mosaik-och glasbitar i regnbågens alla färger. Barnen är entusiastiska och stämningen kring det långa arbetsbordet är hög. En som verkar tycka att tillskärningen av mosaikbitar är extra roligt är Leo 10 år.
Han berättar att han kommer från Ukraina och vill, precis som sin pappa, arbeta på olika byggen. Han avslöjar också att han har byggt en koja som han är väldigt stolt över och att hans favoritlektion är slöjd. Sen pekar han på en hink på golvet.
– Titta här, kolla hur många bitar jag har fixat själv! De ska jag lägga i ett mönster så att det blir ett badmintonrack. Det kommer bli sååå snyggt, konstaterar han nöjd.
Även Nellie 9 år tycker att mosaikskapandet är roligt.
– Jag tycker det ska bli så kul när allt är klart. Då kommer jag visa för mina kompisar när vi går förbi, att just den här biten är min, för den har jag lagt!
Varje skärva är unik
I andra ändan av lokalen hänger skisser på väggen som föreställer de olika konstverken som ska pryda nätstationen. För det måste finnas en enhetlig plan, förklarar Helen Rydberg.
– Vi på Remakebolaget sätter bara ramarna. Sen blir varje liten skärva som ett unikt smycke, ett litet konstverk, eller kalla det för en personlig tag.
Hon berättar att tanken är att fasaden ska visa det som är speciellt för Rågsved. Då är det främst två teman som dyker upp; sport och musik.
– Vi kommer spegla allt från boll- och olika issporter till bugg och punken, som ju ofta förknippas med området.
Bra att även vuxna engagerar sig
Helen förklarar hur arbetsprocessen går till.
– De verk vi skapar läggs på nät eller paneler, sedan limmas de och sätts upp på fasaden. Men innan vi gör det ska fasadväggarna rengöras och få ny färg.
Hon tycker att det är bra att även vuxna engagerar sig och visar oss lite längre in i lokalen där de som är lite äldre brukar arbeta.
– De får göra verk som är mer avancerade och detaljerade och som barnen inte riktigt klarar av.
Lise Romare arbetar koncentrerat när vi går förbi. Hon är själv konstnär och lägger mosaiken som ska bli RIF:s (Rågsveds Idrottsförenings) logotype. Bit för bit skapar hon fram ett rågax som är idrottsföreningens symbol.
Lise berättar att hon läste om projektet i lokaltidningen och tyckte det lät spännande.
– Jag gillar verkligen hållbarhetstanken, inte bara att vi återanvänder material utan även för att verken kommer hålla ett bra tag. Dessutom att de är placerade på en fasad utomhus vilket gör att alla kan ta del av dem.
Inte bara ett konstprojekt
Ann-Charlotte Vidén, vice vd på Rågsveds Fastighetsägare, berättar att nätstationen har varit nerklottrad, utsatt för skadegörelse och såg verkligen tråkig ut.
– Under ett tidigare samarbete med Remakebolaget bestämde vi att kontakta Ellevio och erbjuda ett konstprojekt i samverkan, eftersom det är ett beprövat och väl fungerande upplägg.
Projektet syfte är så mycket mer än bara ett roligt konstprojekt förklarar hon.
– Vi arbetar med trygghetsskapande åtgärder tillsammans med våra medlemmar och i samarbete med stadsdelsförvaltningen och polisen hela tiden. Här i lokalen kan Rågsvedsborna lära känna sina grannar. Det blir en naturlig mötesplats för alla, oavsett ålder, kön, yrke eller nationalitet.
Ann-Charlotte menar att det är ett medvetet val att man satsat extra på unga och har ett barnperspektiv.
– Det är våra kommande generationer. Flera av barnen kommer säkert att bo i området under många år. Då ska de känna sig trygga och stolta över att ha kunnat bidra till sin boendemiljö.
Om allt går enligt planerna ska den nya fasaden invigas i maj.
– Det ser vi alla fram emot. Vi är så glada att vi fått möjlighet att bidra till att Ellevios nätstation smyckas, avslutar hon.
FAKTA
Remakebolaget startades 2012 av Helen Rydberg med syfte att skapa kollektiv offentlig konst med ett socialt som miljömässigt hållbarhetstänk.
De som deltar i projekten är främst barn och ungdomar men även vuxna, pensionärer och de som arbetstränar. Genom åren har man smyckat fasader, skyltar och nu arbetar man med Ellevios nätstationsbyggnad.
Ellevios del i samarbetet består i att upplåta nätstationen för offentlig konst och att bekosta mosaiksmyckningen. Mosaikverkstäderna har genomförts mellan februari och april. Mosaiken planeras att sättas upp i slutet av våren.
Mosaikprojektet är en del av Platssamverkan i Rågsved och initiativet är taget av Rågsveds fastighetsägarförening. Platssamverkan startades initialt av Stockholms stad 2019. I Rågsved vill man öka tryggheten, förbättra samverkan och skapa förutsättningar för boende och verksamma i Rågsved att påverka utvecklingen i stadsdelen.
Mer information om mosaikverkstaden hittar du här.
Sidan uppdaterad 11 april 2024